Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/14824983 www.bgdnes.bg

Разглеждайте Синтра с туристически бус

*Палатът Монсерат пленява с ориенталски стил 

*Милиони туристи се редят на опашка пред двореца Пена 

Синтра е място, което трудно може да се опише с думи, но все пак, ако трябва да го направя, бих го нарекла "райската градина на Португалия". Това е един от най-цветните, атрактивни и емоционално зареждащи градове, които някога съм посещавала. Всяка година милиони туристи се отправят ентусиазирано към приказното градче, обявено за част от световното културно световно наследство заради автентичните запазени и до ден днешен красиви дворци, крепости и уникални географски обекти. Само по себе си Синтра е място, което представлява необичайна съвкупност от разнообразна природа и архитектура. Тук буйната растителност, представлявана от огромни вековни секвои до малки мъхчета, вирее и придава неописуем чар на внушителните дворци и впечатляващите имения.

Необятните красоти на Синтра са разположени нависоко сред възвишенията и дори когато в Лисабон е много топло, в Синтра е сенчесто и прохладно. Точно поради тази причина обезателно не забравяйте да си вземете връхна дреха, когато посещавате този магически град. В случай че забравите да го направите, няма страшно - в центъра на града се продават елегантни шалчета или по-солидни дрехи на достъпни цени.

Реклама

Ако сте отседнали в Лисабон, както правят по-голяма част от туристите, то Синтра е перфектната дестинация за еднодневна екскурзия. Най-масовият начин за стигане до симпатичния вековен град е чрез влак, който би ви струвал около 5 лв. в посока. Като цяло публичният транспорт от португалската столица до околните градове е много добре развит и влаковете и автобусите се движат често и по разписание.

Разбира се, има варианти и за наем на автомобил, но определено не ви съветвам да пътувате с кола до Синтра, тъй като пътищата в града са невероятно тесни, което прави разминаването трудно, а заради безкрайните тълпи от туристи намирането на място и паркирането там е истинско предизвикателство!

Когато пристигате в самия град, има множество опции за транспорт. Градът е сравнително малък и може да бъде разгледан и пеш, никак не го препоръчвам, защото изкачването става по стръмни тесни улички и буквално ще сте рамо до рамо с автобусите, което крие своите рискове. Още със слизането от влака, огромна група екскурзоводи ви посреща и ви предлага различни маршрути за придвижване. Най-упорити са тези, които предлагат тук-тук услуга, което представлява маневрени закрити триколесни мотоциклети, които ще ви отведат персонално до избраната забележителност срещу цена, която се договаряте на място. Средната е по около 20 лв. за дестинация, но до по-далечните цената е по-висока. Други екскурзоводи предлагат цялостна програма за посещение на всички най-популярни обекти в местността, като придвижването става с многоместни бусове за по 8 или 10 човека. Екскурзоводите не тръгват, преди всички места да са заети, като цената за този вид услуга е по около 140 лв. на човек. Да, не е малко, но срещу тази сума ще ви развозват цял ден из най-красивите кътчета в местността. Важно е да се отбележи, че при никоя от опциите не влиза в цената самият вход за всяка от отделните забележителности, така че си предвидете допълнителен бюджет задължително. И може би най-често използваната и най-достъпната опция - туристически местен автобус. Целодневният билет излиза по 30 лв. на човек и важи за всички линии на туристическите автобуси. Те се движат по предварително подбран график - едната линия води до част от забележителностите, друга до останалата част. Движат се на принципа: слизате на която спирка желаете, разглеждате и се качвате на следващия автобус отново, за да продължите напред, към следващата забележителност по маршрута. Тази опция е удобна, тъй като автобусите минават през около 30 минути и лесно може да сметнете кога ще дойде следващият, за да се ориентирате колко време имате за разходка на място. За да се ориентират по-лесно туристите коя линия къде минава, туристическите автобуси са разделени на червена и зелена линия. Червената минава сред най-популярните и желани забележителности, като макар и автобусът да е голям, често е претъпкан. От друга страна, по зелената линия се движат по-малки микробусчета и тъй като ходят до по-нишови места, които не са на първо място в списъка на туристите, често има място и комфорт за всички пътници.

Повече за Синтра четете в  instagram: ivanova.emy, а пълнометражно видео гледайте в YouTube канала "Пътувай с Еми"

Реклама

Какво да посетим в Синтра?

1. Ако Синтра има диамант в короната си, то това несъмнено ще е дворецът Пена - най-известното и предпочитано място за посещение. Живописният дворец е построен през 1842 г. от крал Фердинанд Саксо Бург, който е бил меценат на изкуството, литературата и музиката. Пена съчетава в себе си от различни архитектурни и интериорни стилове и влияния, които варират от такива, типични за Северна Африка, до средновековен готик.

Пред Пена се сблъсках и с най-големите опашки от туристи, които някога съм виждала за дадена забележителност. Хиляди хора, чакащи под строй да влязат в красивите площи на двореца и за да не става прекалено струпване и хаос, всеки може да влезе само и единствено в конкретния час, който е зададен на предварително закупения билет. Важно е да знаете, че има два типа билети - за двореца на стойност 30 лв. и за градините, който струва 15 лв. Те могат да бъдат закупени както от уебсайта на двореца, така и от касата, непосредствено пред него. Не ви съветвам да правите моята грешка и да си вземете билет само за градините, защото няма да получите достъп до дворните площи на замъка. Колкото до градините, красиви са, но според мен не бяха нещо, за което конкретно да се отиде.

2. На една автобусна спирка преди Пена и разположен на една от най-високите точки в Синтра се намира невероятно красивият и величествен замък на Маврите. Той е построен през Х век след завземането на тези земи от маврите. Замъкът е заобиколен от два реда стени, направени от каменни блокове. Много наподобява на Великата китайска стена, но, разбира се, в много по-малък мащаб. Атмосферата там те пренася във векове на рицари и принцеси, а ако се изкачите до върха на крепостта, ще се насладите на неустоим пейзаж, разкриващ гледка към атлантическото крайбрежие. За да го направите обаче, ще трябва да заплатите входна такса от 16 лв., но ви уверявам, че няма да съжалявате.

3. Дворецът Монсерат е това, което успя най-силно да ме впечатли. Той се намира на последната спирка от зелената автобусна линия и учудващо, почти нямаше желаещи да го посетят. Това е прелестно имение, датиращо от XIX век, представляващо типичен пример за ислямска архитектура в най-добрата си версия. Майсторите калиграфи определено са вложили най-доброто от себе си, изобразявайки множеството малки детайли, сложните геометрични модели на решетките, фино издълбаните каменни детайли на екстериора и зашеметяващите каменни инкрустации. Таксата, която трябва да заплатите, за да може да се докоснете до тази красота, е 16 лв.

Четете още

Лемури и жираф раздават целувки в Пафос

Лемури и жираф раздават целувки в Пафос

За 190 лв. до Лисабон и обратно!

За 190 лв. до Лисабон и обратно!

В Ниш порциите са за трима!

В Ниш порциите са за трима!

Малдиви - другото име на рая

Малдиви - другото име на рая

Реклама
Реклама
Реклама