Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/14725829 www.bgdnes.bg

За 190 лв. до Лисабон и обратно!

Четири часа до най-екзотичната дестинация в Европа 

Кулинарни изкушения, които ще ви очароват 

Реклама

Лисабон е любов от пръв поглед! Това е едно от най-цветните и живописни места, които някога съм посещавала. Португалската столица e с прекрасно разположение - в делтата на река Тежу, която се влива в Атлантическия океан, и е един от най-старите градове в Европа. Никъде другаде по света не се срещат толкова красиви цветни сгради с автентични уникални мозайки. Цените не са много по-високи спрямо тези у нас, което прави Лисабон алтернатива за бюджетно пътешествие до екзотично място.

Организацията на това пътуване започна няколко месеца по-рано с търсене на изгодни самолетни билети. Директни полети от София до Лисабон предлагат няколко компании, включително и нискобюджетната Wizz Air, но аз реших да потърся най-изгодната възможна сделка и направих пътуването си по-комплексно, като взех билети за отиване с Wizz Air до Милано и от там с EasyJet до Лисабон и връщане с EasyJet до Женева и от там с Wizz Air до София. Така двупосочните ми билети излязоха общо 190 лв. на човек, което е суперцена, ако сравним с цените за директните полети от София до Лисабон. Избрах настаняване в хотел My Charm Lisbon Suites, разположен на 20 минути пеша или 5 минути с метро до центъра на града. Цената за 5 нощувки за двама бе 750 лв., което за това разположение, за условията в хотела и в разгара на сезона беше повече от добра! Обикновено цените в този период варират между 800 и 1500 лв. за сходен тип настаняване. Останах с много позитивни впечатления от чистотата, нивото на оборудване в стаята и учтивия персонал на рецепцията в мястото за настаняване.

Относно транспорта в града има възможност за наем на автомобил на цени, започващи от 40 лв. на ден, което излиза дори по-достъпно от градския транспорт. Въпреки евтините коли под наем според мен метрото си остава най-удобният и неангажиращ вариант. То разполага с 4 линии (синя, червена, зелена и жълта), които буквално могат да ви отведат до всяка важна точка на града, като една от линиите води от и до летището, което прави придвижването изключително удобно. Естествено, на ваше разположение има автобуси, влакове, трамваи, а дори и ферибот, който свързва кварталите от северния бряг на река Тежу с тези от южния. Картата за 24 ч. неограничено пътуване с градския транспорт е 12 лв., а ако искате да разполагате и с неограничено пътуване и с извънградските влакове до някои от най-желаните и посещавани съседни градове, то картата ще ви излезе малко над 20 лв.

Повече за Лисабон четете в  инстаграм ivanova.emy, а пълнометражно видео гледайте в YouTube канала "Пътувай с Еми"

Реклама

Португалската столица от птичи поглед

Португалската столица се слави с огромно разнообразие от забележителности, които са разположени из целия град. Горещо ви препоръчвам да изкачите стръмните улици до замъка Sao Jorge. От хилядолетните масиви на тази величествена крепост и срещу входен билет от 30 лв. ще имате възможност да зърнете португалската столица от уникална гледна точка от птичи поглед в компанията на свободно разхождащи се вътре изящни пауни. В замъка има археологически музей, а надолу по хълма има тераси с прекрасна гледка към Алфама, средновековния квартал с многовековна история. Един от емблематичните символи на Лисабон е красивата крепост Белем, разположена на брега на р. Тежу. Тя е построена в началото на 1500 година и е обявена за паметник на световното наследство към ЮНЕСКО в началото на 90-те години. Да се изкачите до върха на кулата ще ви струва 12 лв., но гледките, които ще видите, наистина спират дъха. След като слезете, ви препоръчвам да си вземете характерен коктейл в сърцевината на истински ананас от някой от киоските, разположени непосредствено пред кулата, като впоследствие се разходите из прекрасния квартал Белем. Там можете да откриете невероятния манастир Жеронимуш, чиито куполи се считат за едни от най-красивите в света.

Отново в Белем се намира и най-известната пастелария Pasteis de Belem - първата пекарна, която започва да произвежда популярния и автентичен сладкиш в Португалия - pasteis de nata. Пред нея винаги се вият дълги опашки от туристи и има защо - всеки иска да опита неповторимия вкус на десерта в комбинация с автентичната атмосфера на заведението. Съветвам ви за нищо на света да не пропускате да посетите статуята на Исус Христос в Лисабон. Тя е позиционирана на отсрещния бряг срещу Кайш ду Содре - една от главните крайбрежни улици в града. Издигната е през 1959 г. в знак на благодарност към Господ за това, че е чул молитвите на португалците и те не са взели участие в опустошителната Втора световна война. Статуята е висока 28 м, но е поставена на купол с височина 80 м. Има възможност за изкачване до върха срещу покупка на билет на стойност 20 лв.

Вкусотии, които да дегустирате

1. Рasteis de nata

Португалците обожават десертите, а pasteis de nata е перлата в короната им! В оригинален вид той представлява малка хрупкава кошничка със сладък крем, подобен на крем карамел. Според легендата рецептата за любимия десерт на Португалия датира преди повече от 300 години. Родното мястото на този сладкиш е Белем. Тогава районът е бил градска енория, а сега е квартал на Лисабон, намирайки се на запад от центъра на столицата. Рецептата за pasteis de nata е създадена от монаси в манастира Жеронимуш, който днес е основна туристическа атракция.

2. Сардини

Те са на особена почит в Португалия и могат да бъдат намерени навсякъде - във всяко меню, от най-луксозните ресторанти до корнерите за бързо хранене, ще има ястие от сардина. Дори има специализирани магазини, изглеждащи като увеселителен парк, където се продават консерви от популярната риба. Португалците толкова обичат сардината, че дори има ден, обявен за национален празник, посветен на тази риба.

3. Солена треска - Бакаляу

В миналото моряците търсили начин да запазят годен своя улов при дългото пътуване към вкъщи от северната част на Атлантическия океан и решили да изсушат и осолят хванатия улов. Това решение се оказало много успешно, а "рецептата" за съхранение се използва и до днес. Рибата впоследствие се сготвя по много разнообразни начини - с ориз, картофи или сметана. Определено си струва да го опитате в различните му вариации, защото е безумно вкусно!

4. Битоке

Телешка пържола, потопена във вкусен сос от редукция на вино и разтопено масло, гарнирана с яйце на очи, ориз и пържени картофи. Този автентичен португалски специалитет се предлага във всички традиционни местни ресторанти в града и определено няма да сгрешите, ако си го поръчате!

Четете още

Ставрос - евтина опция за незабравима ваканция

Ставрос - евтина опция за незабравима ваканция

Любимите герои от детството оживяват в "Дисниленд"

Любимите герои от детството оживяват в "Дисниленд"

Венеция - най-романтичният град в света

Венеция - най-романтичният град в света

Малдиви - другото име на рая

Малдиви - другото име на рая

Реклама
Реклама
Реклама