Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/16985529 www.bgdnes.bg

Иван Иванов - архитектът, който впечатли Австралия с брутализъм

Сам реди бетонни блокове в строежите си 

Напуска България, да се учи в Германия, но емигрира на южния континент със съпругата си 

Архитектурен брутализъм, в който акцентът са бетонни блокове. С това изкуство на строителство българинът Иван Иванов впечатлява Австралия през ХХ век.

Реклама

Талантливият ни сънародник създава едни от най-красивите и луксозни къщи на южния континент, остава неразбран от мнозина съвременници, тъй като шедьоврите му са модернистични, и с делото си е повече познат в Австралия, отколкото в България. Един удивително добър пример за забравен български гений.

Иван Иванов се появява на бял свят на 2 юли 1919 г. в Кюстендил в дома на артистично семейство, което предопределя и професионалния му път. Баща му Николай е журналист и поет и именно родителят му дава едно от най-ценните напътствия в живота - да напусне България и да учи в Германия.

Първоначално Иван преминава през военно обучение, но след това се насочва към изящните изкуства при български акварелист и постепенно става изящен художник. В резултат на таланта му му е предложена стипендия за изучаване на изящни изкуства. През 1941 г., благодарение на съвета на баща си Иван решава да учи архитектура в германския град Мюнхен. По време на престоя си там българинът проектира изключителен параклис за последния си проект, което му донася висока оценка, когато през 1946 г. завършва с диплома по инженерство и архитектура.

Забележителните способности в чертежите и иновациите в изразяването на дизайн скоро превръщат Иван Иванов в добре известен архитект. Емблематична е и неговата концепция, че "архитектурата е изкуство".

Скоро след дипломирането си българинът открива любовта. През 1947 г. се жени за германката Дитлинде Хилдегунде Зенс. Церемонията е в края на октомври в град Лауфен, Германия.

След края на Втората световна война Иванов създава карикатури и работи с Емил Фреймут, архитект модернист в Мюнхен. Но това не е достатъчно за неговия талант и със съпругата си решават да отидат на другия край на света. Буквално. Международната организация за бежанците първо ги водят до италианския град Неапол, а след това и към Австралия. Установяват се в град Фримантъл, Западна Австралия, на 2 март 1950 г.

Реклама

"Когато попада на новия континент, губи всички свои професионални квалификации и се принуждава отново да се докаже като специалист. За тази цел известно време работи като чертожник в Мелбърн, докато придобие отново проектантски права. През 1963 г. се мести в Пърт и успешно успява да основе свое архитектурно бюро, известно като The Studio of Iwanoff. Така започват златните години на неговата кариера, а за две десетилетия той успява да създаде голям брой луксозни домове, в които умело комбинира духа на мид-сенчъри дизайна с индивидуалния си артистичен почерк", пише специалиализираният сайт stroiinfo.com - "Гласът на архитектурата".

Сградите на Иванов носят духа на следвоенния модернизъм, а заради използването на бетонни блокове, камък и дърво е причисляван за представител на архитектурния брутализъм. Но има и мнение, че това не е точно така. Според бруталистите основно изграждат обществени пространства или комплекси за социално обитаване, а елитарните еднофамилни, богато орнаментирани жилищни сгради на Иванов не се вписват в тези характеристики.

"Една от най-известните къщи на архитекта е Паганин Хаус, която изгаря при пожар през 2015 г. При нея се наблюдава вдъхновението от павилионния дизайн на ранния Лудвиг Мис ван дер Рое (бел. ред. - германско-американски архитект, нареждан е сред пионерите и най-видни майстори на модернизм) - разливането на ниски, продълговати обеми, изместването на конструкция за постигане на непрекъсната остъклена фасада, търсене на гъвкави решения в интериора. Тук той проектира и цялостното обзавеждане на къщата", посочват още от специализирания сайт.

Иванов става член на Кралския австралийски институт на архитектите през 1963 г. Българинът остава творец през целия си живот и полага големи грижи при решаването колко далеч трябва да стърчат или отстъпват отделните блокове, като понякога ги подрежда със собствените си ръце на място по време на строителството.

Днес част от творбите му са обявени за защитени от местния закон за архитектурното наследство. Може би най-известният му шедьовър - Паганин Хаус, както посочихме, става жертва на пожар, а реконструкцията й е една от най-обсъжданите теми в Австралия и бива проследена в телевизионното предаване Restoration Australia. На южния континент името на Иван Иванов се споменава с уважение, като има събития и изложби в негова памет.

Българският гений умира в Пърт на 7 октомври 1986 г. Тялото му е погребано в гробището Караката - предградие на големия австралийски град.

Паганин Хаус е вдигната от дърво и мрамор

Паганин Хаус е жилищна сграда в Пърт, Западна Австралия, като е построена през 1965 г. Сградата е емблематичен пример за модерна архитектура от средата на века в Австралия.

Семейство Паганин продава дървен материал и мрамор, което насърчава широкото използване на двата материала в цялата къща от Иван Иванов, включително забележителна мраморна предна веранда. Домът с четири спални има отворено, практично оформление и според президента на западноавстралийския филиал на Австралийския институт на архитектите Фил Грифитс е "много експресионистичен, много креативен и доста брилянтен".

Къщата е препоръчана за вписване в Държавния регистър на наследството през 2006 г. (номер на място 17607). Оригиналните характеристики на имота са възстановени и той беше продаден на търг от втория си собственик за 2,2 милиона долара през април 2013 г. Къщата е снимана в телевизионни реклами, музикални клипове и филми.

След пожара през 2015 г. оригиналният дизайн на къщата е възстановен и сградата е представена в обновения си вид на 17 март 2019 г.

Реклама
Реклама
Реклама