Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/5703625 www.bgdnes.bg

Откриваме ловния сезон в събота

Ловците отново нарамват пушки, а откриването на дългоочаквания нов сезон е тази събота! Сега се бие прелетен дивеч.
За българския ловец тръпката да дебнеш пъдпъдъци, гургулици, гугутки, гривяци, горски бекаси и обикновени бекасини е голяма. Въпреки че тези птици не са големи по размер, емоциите при надхитрянето с тях са големи.
На ден един ловец може да натръшка до 15 броя пъдпъдъци. Прието е, че месото на тази птица е едно от най-крехките и вкусни. На големина пъдпъдъкът е наполовина колкото гълъб. Възрастен екземпляр достига до 120-180 грама.
Тази птица е типично полска, но в най-големите горещини може да се срещне и в планинските ливади и пасища. Обикновено свива гнезда предимно край житни ниви и люцерни. Гургулиците пък обитават повече слънчогледовите насаждения.
В края на август и началото на септември през територията на България минават огромни ята от пъдпъдъци. Именно тези пасажи чакат ловците. Ловното куче вдига птиците, които излитат непосредствено пред ловеца, като му дава отлична възможност за стрелба. Дори и да не бъде обстрелян, пъдпъдъкът прелита не повече от 300-400 метра и отново каца. За този дивеч се използват патрони с номера от 11-13.


Най-добрите кучета птичари за подобен лов са пойнтерите, сетерите, германският брак, германският дратхаар, унгарската визла и др. По пъдпъдъци и гургулици според закона можем да гърмим до 30 ноември.
Припомняме, че вълк, чакал, лисица, енотовидно куче, бялка и черен пор се бият целогодишно. Язовецът е разрешен за преследване от 1 август до последния ден на февруари.
"България Днес" пожелава наслука на всички ловци през новия сезон!

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама