Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/5785756 www.bgdnes.bg

Паламудът по морето побесня

Невиждан улов на едър паламуд има тази есен по морето! Пред "България Днес" рибари потвърдиха страхотната информация. Черно море гъмжи от пасажи, а множество лодки навлизат навътре, за да ловят от вкусната риба. Царят на морето, както наричат паламуда, не е бил в такова изобилие от незапомнени години.
Паламудът е топлолюбива морска риба. Зимата прекарва в Мраморно море, а едва късна пролет навлиза в Черно море. Именно в края на септември и октомври е неговият пик в храненето, когато пасажите наближават доста брега. Водите пред град Царево в миналото бяха традиционни за улов на този вид. Сега отново там са се скупчили страшно много риби. Ловят ги също и край Лозенец, Китен и Приморско.
Най-добре е паламудите да се търсят на 7-8 километра навътре в открито море. Сега хищниците се хранят с малки рибки в близост до повърхността. Затова мрежите и чепаретата не се спускат на голяма дълбочина. Масово екземплярите са около килограм, което е отлична новина за професионалните рибари. Любителите обаче също са много доволни, защото този морски хищник е много борбен, а и атрактивен.


През нощта пасажите фосфоресцират и се забелязват в морето отдалеч. Най-голямо е удоволствието при риболов на въдица с изкуствени примамки. Подбират се воблери с големина на сафридче, тъмни на цвят. Примамките трябва да са с куки щ2 или щ3. Често рибата кълве и на силикончета, но блесните не са предпочитани.
Класическо си остава чепарето за паламуд. То обикновено се прави с над 25 броя куки. Бидемът (поводът) на всяка от тях е около 50 сантиметра. Паламудът има много остри зъби и може да прегризе влакното, затова то трябва да е много здраво, може и метална жилка. За тежест се поставя олово от 500 г до килограм. При влачене скоростта на лодката трябва да е ниска. Първо се прави пълен ляв или десен завой и движението на лодката по време на пускане на чепарето трябва да е в кръг.

Рецепта за веян паламуд от Царево

Кулинарните качества на паламуда са известни от дълги години. А рецептата за веян паламуд от Царево е може би една от най-популярните и тачените по морето. В началото на сезона цената на тази рядка риба беше 12-15 лв/кг. Сега обаче изобилието в мрежите гарантира рязко понижение и вече по магазините паламуд може да се намери за 4-6 лв/кг.
Сега е моментът да се подготвите с рибен деликатес за Никулден. Накиснете изчистената риба във вода с разтворено голямо количество морска сол. Паламудът се държи около ден в разтвора, след което се изцежда няколко часа.
Рибата се пълни с едра сол и се увива във вестници или друга хартия, стегната с конец. По този начин рибата престоява 25-30 дни. След това се почиства от солта, измива се добре и се оставя отново във вода, за да се отмие солта. Паламудът се закача за опашката на сухо и проветриво място за няколко дни. Месото става крехко и се топи в устата. Консумира се с домашно вино и ракия.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама