Реклама
https://www.bgdnes.bg/ribolov/article/5498669 www.bgdnes.bg

9-годишен е майстор на костура

Иво АНГЕЛОВ

9-годишният Калоян Кънчев се превърна в майстор на костура въпреки крехката си възраст.


Малчуганът беше едно от 57-те деца, които участваха в детския турнир по спортен риболов "Липник 2016", който се проведе преди дни на водоема в русенското село Николово.

Реклама


Калоян стана горд притежател на наградата за най-голяма уловена риба - той хвана 340-грамов костур и успя да пребори с лекота конкуренцията в тази категория. Право на участие в състезанието имаха деца на възраст от 4- до 14-годишна възраст, а най-малкият участник Ивайло Георгиев бе едва на 3 години и половина.


Лошото време не уплаши малчуганите, които показаха завидни умения с въдица в ръка. "Най-често децата хващаха уклей и бабушка, но се случваше да им се закачат също костур и попчета. Най-много им кълвеше на бял червей", разказа пред "България Днес" Родан Цанев, организатор на спортната проява и председател на клуб по спортен риболов "Мачтийм" - Русе.


След претеглянето на уловените рибки те бяха върнати отново в езерото. "Целта е да възпитаваме децата, че по никакъв начин не трябва да нараняват животните. В риболова не е като при лова - рибите може да се върнат обратно във водата. Някои деца искаха да си ги вземат вкъщи, но щом им обяснихме внимателно колко е важно да живеят, те сами ги връщаха и се радваха", обясни Цанев.


Събитието се проведе под патронажа на Община Русе в рамките на програмата "Русе - Европейски град на спорта 2016" с финансовата подкрепа на Общинска фондация "Русе - град на свободния дух". Цанев обаче призна, че местната власт не е оказала достатъчно съдействие в друга насока. "Интересът към турнира беше много голям и се наложи да върнем доста деца, които останаха изключително разочаровани. Причината - участък от езерото с дължина 20-30 метра трябва да се почисти, тъй като е обрасло с тръстика. По този начин броят на участващите деца може да достигне 80-90. Сега обаче е невъзможно, тъй като няма място. По време на състезанието малките рибари бяха наредени много нагъсто и на моменти не им беше никак комфортно. Тази растителност може да се разчисти за 1 ден, но очевидно няма желание", сподели Цанев, но не пропусна да благодари на общината в Русе за финансовата подкрепа.


След награждаването на големите победители (виж карето с отличниците) децата били толкова щастливи, че в продължение на няколко дни ходили на училище със златните си медали.

Реклама


"Идеята ни беше да има награди за всички деца. Целта е те да изпитват удоволствие от участието си, а не непременно да бъдат победители. Искаме да научим децата да ловят риба, да я съхраняват и да са щастливи, че ходят с бащите си на водоема. Много се зарадвах, че интерес има и от момиченцата", завърши организаторът.

Златни медали за победителите

Златни медали, купи, живарници и такъми са само част от наградите, които участниците в турнира по спортен риболов получили в края на надпреварата.
В първата възрастова група - от 4- до 10-годишна възраст включително, на трето място се класира Иван Паришков, на 9 години, а на второ Магдалена Тончева, на 10 години. Победителят, 8-годишният Ивайло Дамянов, грабна първото място с улов от 840 грама.


Във втората възрастова група - от 11 до 14 години, класирането в челната тройка е: трето място за Елеонора Любомирова на 11 години, второ място зае Марио Дамянов, на 11 години, а първенец стана Владимир Събев, на 13 години, с улов от 760 грама.

Реклама
Реклама
Реклама