Реклама
https://www.bgdnes.bg/svyat/article/13902776 www.bgdnes.bg

Гърция на бунт след зверската катастрофа, транспортът спря

Обща стачка вдигат транспортните работници в Гърция след страшната катастрофа.

В четвъртък, ден след трагичния инцидент край Лариса, където загинаха минимум 46 души и тенденцията в броя на жертвите е към увеличаване, в южната ни съседка не потегля нито един влак. Причината е не обезопасяване на линиите или проверки, а неявяване на жп служителите на работа. В допълнение те устройват бунт на атинския площад "Синтагма". Обвиненията им са срещу "всички правителства от последните десетилетия, които са оставили железопътната мрежа в сегашното й плачевно състояние". Експерти оценяват състоянието на влаковите линии в Гърция като по-лошо от това в България, колкото и да не е за вярване. Още в сряда вечерта млади хора обкръжават офиса на компанията оператор на влака убиец и правят опит за палеж. Стига се до тежки сблъсъци с полицията, намесила се в защита на дружеството. То е частно, а държавата се опита да прехвърли вината изцяло на него. Гневните тълпи саботират влаковото движение рамо до рамо с работниците. Организирани са блокади на жп прелезите, временно спира и атинското метро.

На мястото на катастрофата в западната част на страната положението продължава да е изключително тежко. Загиналите са поне 47, а спасителите са принудени да режат остатъците от вагоните. Те са се стопили в една обща маса от метал. Шансовете да се открият още оцелели намаляват в геометрична прогресия.

Реклама

Няма да намерим повече живи!

"Най-страшната мисия" и "кошмар под небето".

Тези две фрази използват спасителните работници, участвали повече от едно денонощие в спешната акция край Лариса.

"Държавата мобилизира бързо ресурсите си. Бяха наети допълнителни хора за спасяване на пострадалите. Но ситуацията е кошмарна - дерайлиралият пътнически влак е вдигнал температури до 1300 градуса. В такава ситуация всичко се стапя в едно – метал, пластмаса, синтетични платове. Човешките кости се овъгляват. Крематориумите бледнеят пред това" - описва картината работник. Именно заради неимоверните температури почти няма надежда за още оцелели. Във влака са пътували над 350 души.

Четете още

Българи са ранени във влаковата катастрофа с 38 жертви в Гърция (Видео) Всичко за катастрофата четете тук

Българи са ранени във влаковата катастрофа с 38 жертви в Гърция (Видео) Всичко за катастрофата четете тук

Оцелели от влаковата катастрофа в Гърция: Изгаряхме от огъня, който беше навсякъде (Видео)

Оцелели от влаковата катастрофа в Гърция: Изгаряхме от огъня, който беше навсякъде (Видео)

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама