Реклама
https://www.bgdnes.bg/sol_i_piper/article/5993823 www.bgdnes.bg

Смях от парламента

И този сезон депутати и министри ни веселят с приказките си

Надя Панкова

Още две седмици работа и 43-ото народно събрание ще е вече в историята. Управляващи и опозиция начело с премиера Бойко Борисов ставаха герои в медиите с бисери, лафове и цитати, далеч по-интересни и опасни от невинните студентски изцепки. Масово се раждаха бисери покрай дебатите по основни законопроекти като Изборния кодекс, анкетната комисия за АЕЦ "Белене", Брекзита на Великобритания, ваканцията на депутатите покрай президентската кампания. За разлика от обичайните лафове на премиера Борисов, този път бисерите, които го засягаха, идваха от други хора. А напускането на председателския пост за месец от страна на Цецка Цачева роди най-епичното пленарно заседание откъм реплики и коментари.
В. "България Днес" събра част от най-колоритните изцепки в коридорите на властта и дори на такива от парламентарната трибуна. Които доказват, че зам. здравният министър Ваньо Шарков бе абсолютно прав с тази равносметка - "Идиоти и лумпени винаги ще има".

Борисов, жените и глупостите

"Аз пола не съм си слагал, не знам как изглеждам" - премиерът Бойко Борисов по повод обвиненията на ген. Румен Радев, че кандидатурата на ГЕРБ за президент е "генерал в пола".
"Пияниците да говорят каквото си искат, но политиците бръщолевят глупости" - премиерът Бойко Борисов обобщава риториката на жълтите павета.

Реклама

"Обещавам следващия път, когато стана премиер, ще поръчам в Русия една "Лада Нива" да ми бронират. И ще се возя с нея. Защото имам смъртни присъди, издадени от международни босове. Но вие искате да ме направите пушечно месо. Добре, ще поема този риск" - премиерът Бойко Борисов за жертвоготовността си за страната и джиповете на горските.

"Глупости нема да ме питате в събота" - премиерът Бойко Борисов скършва журналистически мераци за въпроси в почивен ден.

"Ако жена ми постави ултиматум, престава да е част от живота ми" - премиерът Бойко Борисов в коментар на предизвикателство на Корнелия Нинова да обяви до 48 часа номинацията на ГЕРБ за президент.

"За "Нощните вълци" най ме беше страх да не попаднат на мерника на Местан" - премиерът едва мигнал от тревога за про-Путиновите рокери.

"Британците, като имат нов премиер, тогава ще си оберат ягодите и аспержите" - премиерът коментира паниката след Брекзит.

"Аз се опитвам да се ядосам, но докато се ядосам, ми минава."
"В Министерския съвет станахме женско царство."
"Получавал съм от теле до картина" - в три изказвания премиерът Бойко Борисов вдига завесата над министерския и над личния живот.

Реклама

"Аз съм достъпен - дали е чистачка, или съдийка, все тая" - премиерът Бойко Борисов по повод казуса със заплатите на чистачките на летището.

"Искам в Черно море да виждам мир и любов" - премиерът Бойко Борисов по повод охраната на водната шир съвместно с чужда марина.

"Ако ГЕРБ притисне ДПС по начина, по който говорят нашите приятели и партньори, да ги изчегъртаме и изстържем, пред една джамия ще излязат 10 хил. души и CNN и "Ал Джазира" ще снимат 24 часа" - премиерът Бойко Борисов крепи етническия мир.

"Аз повече от всеки съжалявам, когато има убийство, но то го има във всички държави в света. Вие гледате сериали всеки ден, по действителни случаи, особено "От местопрестъплението: Маями", така че не е нещо, което се случва само в България" - премиерът следи Хорейшио.

"Време е за майка на нацията" - цитат на годината, автор Бойко Борисов, премиер.

Възбуда, ох-ох и накрая кафе

"Много интересно, колеги, като излезете на тази трибуна, нещо има възбудител тук очевидно и вие се възбуждате" - зам.-председателят на парламента Кирил Цочев от АБВ към депутатите.

Валери Симеонов (ПФ): "В закона, там ми хареса само едно изречение: "Апелирам към управляващата партия да не влиза в ох-ох-ох, с охота в коалиция с Патриотичния фронт. Това "ох-ох" ми хареса най-много" - лидерът на НФСБ вижда еротика дори в сухата правна материя.

"Без оферти за черпене в залата" - председателстващият заседанието Иван Иванов по повод покана за почерпка с кафе от страна на Румен Гечев от БСП.

Таско Ерменков (БСП): "Вярно е, коли няма, но има кабинети, има секретарки, има кафета по време на заседанията на комисията за АЕЦ "Белене".
Цветомир Михов (ГЕРБ): "Стига пък ти с твоите кафета!"

"Не очаквах да сте с толкова крехка психика и да се поддадете на агитация от народен представител Цветан Цветанов, но ще сезирам органите, които са компетентни" - председателят на парламента Димитър Главчев към депутата от ДПС Четин Казак.

"Апелирам за ред в залата! Ако няма ред в залата, ще започнем с почивка" - председателят Димитър Главчев към депутатите в началото на заседанието.

"Един от представителите на ДПС пред вашите очи тупа като горила пред масата, което е недопустимо" - депутатът Димитър Байрактаров (ПФ) в процедура по начина на водене към председателя на парламента Димитър Главчев.

"Слава Богу, че премиерът ви разбра това и ви докара, предполагам с гегата, да дойдете тук, в залата" - Таско Ерменков от БСП към ГЕРБ за връщането на депутатите на работа по време на кампанията за избор на президент.

"Готова съм да направя извънредни свои безплатни курсове по български език и литература, защото го мога и защото българският народ заслужава от тази трибуна да се говори членоразделно и разбираемо" - депутатът от ГЕРБ Снежана Дукова от трибуната към колегите си с диалект.

"Ако за министър на образованието се търси красива и скандална жена, Гери-Никол става" - Георги Кадиев залага на младото за поста просветен министър.

"Измамник, ще ти счупя носа" - депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов към Георги Кадиев. Двамата за малко не стигнаха до бой при избора на вицепремиера Меглена Кунева за просветен министър.

Велизар Енчев: "Накарайте ги да млъкнат!“.
Председателстващият Иван Иванов: "Ама аз не съм звероукротител!" - по повод поведението на депутатите по време на изказване на Енчев от трибуната.

"Единица за идиотизъм - един ГЕРБ" - депутатът на БСП Таско Ерменков коментира управляващите.

"Всички сте станали ксенофоби и расисти, това е крачка напред" - лидерът на "Атака" Волен Сидеров поздравява колегите си относно тезите им за охрана на границата срещу бежанци.

"Дойдох тук да ви размахам един златен пръст" - Волен Сидеров от парламентарната трибуна.

"Жена ми ще прави яйца в 13 ч. за Великден. Да прекратяваме заседанието и да празнуваме" - депутатът от ДПС Хамид Хамид разкрива от трибуната ангажиментите си по Великден.

"Електронният вот ме притеснява, но и хората от пещерите са показали ръце навън" - терзанията на Цецка Цачева от текстове в Изборния кодекс.

"Колеги, цял ден работите, ако искате - мога да ви купя пица" - зам.-председателят на парламента Явор Хайтов към колеги в правната комисия по време на извънредните промени в Изборния кодекс.

ЕС и мандатът:
Шкембе и суджук

"Тичането подир мандат прилича на лековатото подтичване на коте подир суджук" - теза на депутата Гроздан Караджов (РБ) за мераците на десните за мандат.

"Искам да ви кажа, че шкембе чорбата не изчезна, както всички твърдяха от влизането ни в ЕС, че нямаме намерение да изправяме краставиците и не сме забранили ракията. Ако обаче цялата комуникация за ЕС мине през ракия, шкембе чорба и краставици - не е добре" - Меглена Кунева, вицепремиер по европейските политики и министър на образованието.

"Знам само агнешките главички, които майка ми готвеше" - лидерът на ДСБ Радан Кънев явно недоумява за какви агнешки главички говори премиерът Бойко Борисов, че са обвързани с десницата.

"След като си бил във властта, натрупал си достатъчно подкожни тлъстини" - бившият президент Георги Първанов обобщава участието в родната политика.

"Не можем да контролираме кой какво си слага в устата" - спортният министър Красен Кралев двояко коментира допинга на Силвия Дънекова.

ГЕРБ и другите: Любов ли
бе да го опишеш

"Абе, бай Х*й, ти с кого се държиш така, бе" - лидерът на ДСБ Радан Кънев ползва сленг по адрес на премиера Бойко Борисов.

"Викам Борисов и му казвам - алоо, аланкоолу, ще слушаш какво ти се говори" - кандидат-президентът Жорж Ганчев също има съвети към премиера.

"Борисов се върти като пумпал" - Радан Кънев е объркан.

"Да изчакаме да чуем божеството на ГЕРБ какво ще каже" - Валери Симеонов обаче е преклонен.

"ДСБ е като двуглава ламя" - казва Бойко Борисов.

"Истинската шизофрения и двуглава ламя в политиката е ГЕРБ" - отговаря Радан Кънев.

"Реформаторите са като италианско семейство, с целия политически спектър" - Цветан Цветанов оценява партньорите.

"Цветанов цепи закони като прясна зелка със сатър" - Радан Кънев пък оценява Цветанов.

"Бойко Борисов е с манталитет на водач на туземско племе" - Татяна Дончева анализира похватите на премиера.

"Реформаторският блок на избори беше като орда варвари, а не добре смазана бойна машина" - Радан Кънев анализира поведението на формацията.

"Останахме без майка, баща ни е в оставка, ходим като сираци" - Петър Курумбашев обобщава резултата от президентския вот.

Президентът и
неговият пост

"Лидерът на ДСБ Радан Кънев предложи на президента Росен Плевнелиев нов мандат, все едно да предложиш сватба на комшийката с обява във вестника, без да я питаш, а и да поканиш съпруга й" - депутатът Костадин Марков оценява тактиката на Кънев.

"Когато една държава на североизток се разболее, Първанов започва да киха" - външният министър Даниел Митов оценява интересите на бившия президент.

"Номинациите за президент станаха като #pockemongo - според Ивайло Калфин намирането на президентски кандидатури и покемони си е кът.

"Ние сме европейци, не сме в степите" - Росен Плевнелиев очертава геополитическото ни положение.

Реклама
Реклама
Реклама