Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6236166 www.bgdnes.bg

Киро Японеца дължи милиони

Семейните фирми отчитат постоянни загуби

Отчетите на дружествата на Киров показват задължения към държавата, работници и кредитори

С дългове за милиони левове се оказа семейството на сочения в миналото от МВР за наркобос Кирил Киров-Японеца, показа проверка на "България Днес". Огромните суми са отчетени като загуби от фирмите на Японеца и двамата му синове Янаш и Спартак. Отделно от това отчетите на дружествата показват наличие на сериозни задължения към държавата, работници и кредитори.

Реклама


Справката в Търговския регистър опровергава хвалбите на Японеца, че семейството му върти проспериращ бизнес с милиардери и благородници от цял свят. В свое интервю пред Би Ти Ви Киров обяви, че макар да е арестуван многократно и преживял няколко атентата, няма от какво да се срамува в миналото си. От години Японеца се занимавал само със строителен бизнес напук на твърденията от ченгета и прокурори. Част от печалбите си влагал в покупка на старинни сгради. Сред тях и построената през 1907 г. Двойна къща в центъра на София, чието разрушение преди месец предизвика протести заради статута й на паметник на културата.
"Платил съм за нея 680 хиляди евро по банков път, за което има съответните документи. Това са законни мои средства, за които са ми удържани данъци", похвали се Кирил Кирилов.
"Имам наематели милиардери дори от кралска фамилия, не може да говорите за наркотиците на масата в ефир, защото по този начин ми биете по бизнеса", коментира Киро Японеца появилите се доклади на чужди специални служби.
Проверка на вестника показа, че хвалбите на Японеца относно бизнеса му се разминават донякъде с фактите. От няколко години семейните фирми отчитат постоянни загуби. Именно чрез тях Киров според запознати е вложил натрупаното в миналото богатство. Инвестициите са направени чрез две дружества - "Бул рент София" и "Фърст Клас офиси", които моментално стартират мащабна строителна дейност. Двете дружества по документи се водят собственост на двамата му синове, а Японеца само ги управлява. Причината според запознати е разследване на прокуратурата, която заплашва Киров с евентуална конфискация при негативен развой.
Фирмите набързо успяват да построят два огромни офис центъра на бул. "Васил Левски" и ул. "Фритьоф Нансен" в сърцето на София. По ирония на съдбата пред първата сграда килъри простреляха Японеца в главата при един от атентатите срещу него. На метри от там е и разрушената наскоро Двойна къща, на чийто терен също ще се вдигне офис център.
Инвестицията в лъскавите сгради е за над 15 млн. лева, показват фирмените документи. По-голяма част от парите са платени със собствени средства, а не с обичайните банкови заеми. Отделно от това фирмите на Японеца купуват и апартаменти на Златни пясъци за няколко милиона.
Веднага след откриването си офис сградите на Японеца се пълнят с наематели, които му донасят близо 5 млн. приходи. Розовите времена приключват много бързо. Заради избухналата криза двете сгради се опразват, но разходите по поддръжката остават. Така за двете фирми на Японеца постепенно натрупват над 7 млн. лева загуби. Отделно от това в отчетите фигурират и стотици хиляди левове дългове към персонал, доставчици и данъци към държавата. Според документите сумите с всяка изминала година се увеличават заради липсата на наематели в двете сгради.

Разпродава имущество

Финансовите проблеми вероятно стават причина фамилията на Киров да започне трескава разпродажба на част от притежаваното имущество, обясняват запознати. Така в двете фирми на Японеца влизат някакви пари, с които се покриват разходи и задължения.
Първо собствеността си сменят четирите апартамента в Златни пясъци, купени в миналото от митичния бизнесмен Славчо Христов. Отделно и синовете на сочения за подземен бос се разделят с част от мезонети и други имоти в София.
Киров излиза и от инвестицията си в Боровец, където заедно с гръцки бизнесмени вдига вилно селище срещу милиони левове инвестиции.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама