Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17764701 www.bgdnes.bg

Тракийският комплекс Оструша отвори врати

Официално отвори врати за посетители тракийският гробнично-култов комплекс Оструша край Казанлък, съобщиха за БТА от местния Исторически музей "Искра". Комплексът ще работи всеки ден от седмицата, а входът ще бъде свободен.

Оструша е един от най-внушителните комплекси в Долината на тракийските царе. Той е едно от първите големи открития в региона на експедицията на археолога доц. д-р Георги Китов от 1993 година. Съоръжението представлява гробнично-култов комплекс, развит на площ от 100 квадратни метра, и се състои от шест помещения, едно от които е саркофагоподобна камера. Пред комплекса е разкрито ритуално струпване на множество натрошени керамични съдове и архитектурни детайли, припомнят от музея.

Реклама

Разграничени са три периода на ползване на съоръжението, като първият е около средата на IV в. пр. Хр., когато върху стереобат от големи каменни плочи е монтирана монолитна камера с погребално ложе и стенописи по тавана. По-късно към нея са пристроени останалите пет помещения. През третия етап в края на столетието пред входа е изграден саркофагоподобен гроб. В него погребение не е извършено. В Оструша има погребан кон, това е нещо задължително за обектите от тракийското наследство, има прекрасни запазени образци, особено от апликацията му, запазен е и мечът, който буквално е пронизал гръдния му кош, обясни за БТА директорът на ИМ "Искра" д-р Момчил Маринов. Погребението на владетеля обаче е символично, както в Хелвеция, Голяма Косматка, Грифони и Шушманец. Документирано човешко погребение в Долината има само в Казанлъшката гробница.

Изображенията на касетирания таван са направени с хирургическа точност, древните майстори са демонстрирали невероятно умение, казват от музея. Има запазени и остатъци от стенописи. Според д-р Маринов комплексът има и много добра архитектура, присъства и кръглото куполно помещение, което е свързано с култа към слънцето като едно от най-важните измерения в тракийските вярвания. Със своето планово решение, архитектурни особености, полихромна украса и находки съоръжението се нарежда сред най-представителните паметници на тракийската надгробна и култова архитектура от този период.

Гробницата е изцяло реставрирана и социализирана по проекта на Община Казанлък "Светът на траките". Благодарение на проекта по социализация основните части на комплекса могат да бъдат пълноценно видими. В саркофагоподобната камера има специален режим на наблюдение, което дава възможност на всеки посетител да види фреските по тавана в реално време, но без да влиза в самия саркофаг, за да не бъдат нарушавани температурата и влажността като задължителни параметри за опазване.

Четете още

В Лудогорието обработвали кремък, ценен като злато

В Лудогорието обработвали кремък, ценен като злато

Златен вятър свистял в косите на Севт III

Златен вятър свистял в косите на Севт III

Траките прецеждали Дионисовото вино за изтънченост

Траките прецеждали Дионисовото вино за изтънченост

Тракийците тръшкат по корем гръцки бог
Тракийците тръшкат по корем гръцки бог

Тракийците тръшкат по корем гръцки бог

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама