Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/9529671 www.bgdnes.bg

Последен шанс за дунавски распер

Този речен хищник напада плячката си със светкавична скорост

Пролетта наближава, а с нея идва е брачният сезон за повечето водни организми - риби, жаби, раци. Това означава и навлизането на повече забрани за улов от страна на риболовците. Хубавата новина за мнозина е, че вече изтече ограничението за пъстървовите видове, които са любими на мнозина.

Що се касае до някои от най-популярните хищници, от 15 февруари вече е забранена щуката, до 1 март имаме време да дърпаме распери, а от 15 март се въвежда и забраната за бяла риба. Чак след 15 април започват ограниченията за сом, костур, както и всички останали мирни риби, които се размножават през пролетта и лятото.

Реклама

Расперът е една изключително трудна, но в същото време много желана риба от всички, които замятат въдици. Има особено добра популация в река Дунав, както и в долните течения на всичките й притоци. Това е изявен хищник, който се храни предимно с живи рибки. Популярен е със своята сила и борбеност, щом се закачи на куката. Ударите на расперите са много мощни и именно затова са така очакван посетител на примамките.

Расперът достига дължина до над метър и тегло до 8-10 кг. Обича бързото течение на реките и разпенената вода. Риболовът му с изкуствени примамки е много успешен. Воблерите и блесните се замятат на голяма далечина. Бързото обиране на линията е от изключителна важност. Този хищник разчита на зрението си и щом фиксира плячка, я атакува със светкавична скорост.

През по-студените месеци от годината успех има и на жива рибка. Някои опитни риболовци на распер по река Дунав съветват на куката да се закачи опашка от по-малка риба - като уклей, бабушка или дребен морунаш. Когато расперът е по-пасивен през зимата, но гладен, той няма да се замисли да атакува тази стръв.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама