Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14161834 www.bgdnes.bg

Известни пенсионери зоват: Върнете добавките за великденските пенсии!

Минаха изборите и веднага почнаха да ни пързалят", категорична е Латинка Петрова

С 460 лв. не бих могла да живея! Аз съм добре - играя в театъра, децата помагат. Но наистина има гладуващи хора. И не мога да разбера има ли човек в България, който би издържал само с тези парички да преживее цял месец! Кой мисли за тях?!", тюхка се актрисата Латинка Петрова по повод орязаните великденски добавки към кошницата на пенсионерите.

Реклама

В понеделник от НОИ официално съобщиха, че за първи път от 33 г. насам възрастните ни роднини няма да получат скромната подпомагаща ги сума около светлия козуначен празник. Разберете как това се отразява на популярните ни личности, влезли в графа „пенсионери".

Самостоятелната бойна единица, актрисата Латинка Петрова, сподели за „България Днес", че от нас научава новината. „С ниско кръвно съм, така че и да го вдигна малко, добре ще е. Няма да се ядосвам - явно щяха да ни станат твърде много парите и с тази добавка", шегува се тя. И ни убеждава, че въпреки всичко, което не/се случва, е добре.

Онова, което избраниците ни говорят от екрана, все е в името на народа. А олио у нас има толкова много, че да се пързаляме. Е, изпързаляха ни отново! Олиото пак е скъпо, ние пак броим стотинки, като пазаруваме", казва Латинка. Тя не разбира защо е това разпределение на богатства в „бедната ни държава": „Продължавам да си мисля за неравнопоставеността на заплащането. Президентът взима 20 000, в парламента - по 10 000 на човек... В същото време хората, които ги поставят на тези им работни места, карат с 500 лева месечно. Кой решава това разпределение на средствата и благата у нас, се питам? Искам да излезе да говори и да обясни причината. Не, не, не сме държава, не сме народ! И после - разбира се, че хората ще продават гласовете си!", доверява ни Петрова.

Любопитната Неда от „Адио, Рио" иронично сподели, че би станала държавен глава. „Така като ги гледам, ще ми се и аз да взема да стана един президент! Но много случайни, пътуващи, преминаващи пътьом през страната ни хора, запознали се в самолета, попадат в парламента. Явно са по-умни и гъвкави, а ние тук, от статуквото и т.нар. електорат, стоим и гледаме сеир. И сме толкова задръстени, че всеки път като примирени и притихнали овце отиваме да гласуваме. И поради тази причина се радваме на тези добавки към пенсийките ни. Ама нали знаете - в България днес във всяка кръчма има готово правителство - оправят я за 24 часа", допълва Латинка.

На сходно мнение е и певецът и композитор Михаил Белчев: „Тази неприятна новина няма как да ме радва. Ясно е, че няма какво да направим. А на пенсионера всеки лев му е добре дошъл. Остава ни само да работим, докато можем. Жена ми Кристина подсказва на управниците ни, че имат още малко време до Великден да преосмислят и променят решението си", доверява ни Белчев.

Реклама

Любимият куклен глас зад кадър в лицето на Педя човек, актрисата Слава Рачева, рече: „Даже не съм и очаквала помощ, та чак не можах и да им се ядосам дори! Но се подразних на удобната за тях постановка, която изиграха. Можеше преди изборите да кажат, а не да чакат да минат, за да го съобщят на хората, които имат традиционни надежди. Макар и не много, тези пари са нужни, защото пенсиите продължават да са ниски и хората ги заслужават! Доста е... нередно, така да се изразя", довери ни актрисата, която дълги години не получавала добавки, понеже заплатата ѝ била по-висока и не влизала в „нормата".

Според нея е лошо, че тази добавка не е задължително приета от управниците ни, и означава, че те нямат доброто желание да я дадат на майките и бащите си. „Хората вече изнемогват с увеличението на цените в магазините! И какво от това, че в другите държави е по-евтино от тук? Какво ни топли нас? Не става по-евтино, нали?! Виждам какво се случва с хората - макар умни и възпитани, вече се измориха и не отиват да гласуват, с което не правят демонстрации. Има много недоволни и има от какво", вайка се Рачева.

Богдана Карадочева пък разкри коя за нея е истинската причина наборите от гилдията да бъдат лишени от великденските надбавки. Това не е липсата на пари в хазната, а фактът, че болшинството от тях изобщо нямат пенсии. „Не може да се отнеме нещо от нула", коментира житейската и творческа половинка на композитора Стефан Димитров. „След промените скриха осигурителните ни вноски и останахме без пенсии. Данчето Христова се опита да организира колективен иск, но за съжаление, без успех", припомня Богдана.

Шоуменът Венци Мартинов смята, че новите политици като Кирил Петков, Асен Василев, Даниел Лорер и Христо Иванов трябва да намерят средства за изплащането на орязаните тази година великденски надбавки към пенсиите. „Да съберат пари, които по време на управлението си са харчили, и ще има за пенсионерите", препоръча бившият съпруг на певицата Катя Близнакова.

Мартинов посочи и друг източник за празнични суми към месечната рента за възраст и прослужени години - „политиците, които са крали през всичките тези години на прехода". „Ако аз бях на мястото на пенсионерите, щях да използвам всякакви начини да си взема дължимото от държавата, или по-точно от тези, които са я окрали", убеден е шоуменът. Венци призна, че лично той не би използвал само „мирни средства".

Четете още

Фолклегендата Хисарския поп за великденската трапеза: Политиците направиха пенсионерите вегетарианци

Фолклегендата Хисарския поп за великденската трапеза: Политиците направиха пенсионерите вегетарианци

Богдан Томов пред "България Днес": Преизчислението няма да помогне на пенсионерите

Богдан Томов пред "България Днес": Преизчислението няма да помогне на пенсионерите

Марта Вачкова пред "България Днес": Трябва да увеличат отстъпката за горивата, не да я махат!

Марта Вачкова пред "България Днес": Трябва да увеличат отстъпката за горивата, не да я махат!

Данчето обидена на отношението към пенсионерите
Данчето обидена на отношението към пенсионерите

Данчето обидена на отношението към пенсионерите

Реклама
Реклама
Реклама