Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/14559264 www.bgdnes.bg

Георги Духтев е създателят на парковете у нас

Със стипендия от цар Фердинанд се обучава в Австрия 

Считан е за най-добрия ландшафтен архитект в България 

Георги Духтев е създателят на Морската градина в Бургас и на много от парковете в София.

В един момент от живота си, когато е смятан за най-добрия ландшафтен архитект в България, гениалният българин е поканен да работи в столицата, където отговарял за цялата й зелена система. Но носталгията по любимия Бургас се оказала непреодолима и той се завърнал да доизживее живота си край морето.

Георги е роден на 7 август 1885 г. във Варна. Едва 4-годишен губи баща си, което изправя него и майка му пред постоянна битка за оцеляване. В последните години на XIX век архитектът живеел в двореца "Евксиноград", където работела майка му.

Реклама

Интересът на момчето към природата и растенията направил впечатление дори на цар Фердинанд. Това се случва по време на случайна среща при разходка из градините на двореца. Монархът осигурил специално образование на Георги, след като завършил гимназия с отличие. Като личен стипендиант на Фердинанд за 3-годишно изучаване на немски език Георги Духтев завършил института по паркоустройство и цветарство в Айсбург в Австрия. Дипломата си получава през 1909 г. и от този момент нататък започват великите му дела. Завръща се в родината ни със знанията да направи България едно по-красиво място.

Въпреки че е подготвян да управлява парка и цветарниците на двореца "Евксиноград", Георги не останал във Варна. Младият ерудит искал да направи нещо съвсем ново и по негово настояване е назначен през 1910 г. за управител градинар към Община Бургас. Той е човекът, под чието ръководство определеният терен за Приморска градска градина е облагороден, залесен и оформен с алеи, разказват в подробности битието му от общината в морския ни град.

Духтев налага изцяло нова концепция за развитието на Приморския парк, което включва залесяването и изграждането на цялостна флора и фауна. Вижданията му първоначално са посрещнати с недоумение. За да изпълни целта си, са набавени семена, дървесна и храстова растителност. След като общинската администрация преглежда проекта му, впоследствие е одобрен и се получава разрешение за набавянето на необходимите растения. Генералната идея е паркът да бъде място за отдих на гражданите на Бургас.

В последвалите войни с участието на България Духтев е изпратен на фронта като преводач от френски и немски език. Това забавя проекта му, но не го спира.

През 1923 г. Георги Духтев сключил брак с Елена Калпакчиева от Бургас. Младото семейство било настанено в нова къща, построена за управителя на парка. В нея са родени двете им деца - Димитър и Лиляна. Именно Елена е човекът, който не спира да вярва в съпруга си и постоянно му вдъхва надежда, че ще успее.

Реклама

Духтев внася дървета и храсти от цял свят - Италия, Франция, Мадагаскар... И сам в стъклен парник започва да ги изучава. Изследва какви кръстоски могат да се получат, за да създаде наистина уникални видове.

През 1924 г. Морската градина в Бургас е завършена и мечтата на Георги е постигната. Затова и е готов за нови предизвикателства - мести се в София и става управител на парковете и градините. Духтев започва озеленяване на над 700 декара площи, появяват се десетки нови градинки и площадки в центъра на столицата. Заема се и с разширяването на емблематичната Борисова градина.

Заради великото му дело лично цар Борис III го награждава с орден "За гражданска заслуга". Заедно с ордените "За военна заслуга" и "Мадарски конник" е третият по старшинство в наградната система на Република България. Учреден е от княз Фердинанд I на 2 август 1891 г. Първоначално има шест степени, а през 1933 г. е въведена и степента "Велик кръст". Към ордена съществува и "Дамски кръст" в три степени. Предназначен е за цивилни лица за заслуги и примерна служба в полза на обществото. Награждаването с ордена е израз на благодарността на Отечеството към заслужилите дейци.

В края на живота си архитектът се завръща в Бургас - в къщата с градинка. Преди да почине, Духтев завещал къщата на Общината в морския град.

Преди три години местната власт възстановява чрез новото си звено за спешни малки ремонти покрива на къщата в Морската градина.

"Тази малка, но знакова сграда, пълна със спомени, никога няма да бъде оставена без грижа. Беше основно ремонтирана през 2009 г. за около 30 000 лева. Тогава бе поставена нова хидро- и топлоизолация, измазана беше цялата фасада, подменена дограмата, а около къщата монтираха декоративно осветление. Днес там се помещава хидро-метеорологична обсерватория към Националния институт по метеорология и хидрология. Каквото е нужно за запазване на сградата за бъдещите поколения, ще бъде сторено, защото тя е важна и романтична страница от бургаската история", пишат на официалната страница на морската община.

Умира от инфаркт на 9 ноември 1955 г. И въпреки че не можем да прочетем за него в учебниците, делото му остава безсмъртно завинаги.

Реклама
Реклама
Реклама