Реклама
https://www.bgdnes.bg/horovod/article/5322405 www.bgdnes.bg

Бунт заради Баба Яга

Иво АНГЕЛОВ

Скулптори от Хасково се вдигнаха на бунт срещу местната власт! Причината - новите управници на областния град бутнаха легендарната пластика на Баба Яга, която се беше превърнала в символ на областния град.


Предисторията - новият кмет Добри Беливанов с встъпването си в длъжност нареди да бъде премахната яхналата метла старица. "Отстраняваме скулптурата заради отрицателните мнения на жителите на града. Ще я експонираме на друго място след консултации със специалисти. Все пак става дума за приказен герой, който би могъл да бъде изложен като атракция на детска площадка например", аргументира се градоначалникът. Пластиката на злата вещица бе монтирана през май 2013 година, а тогава местните отци Николай и Златко от храма "Свети Архангел Михаил" дори анатемосаха лошата вълшебница. Духовниците асоциираха Баба Яга със сатаната, но от общината контрираха, че тя предпазва от злите духове.


Акцията силно вбеси местните скулптори, които решиха да изразят подкрепата си за автора на пластиката - Господин Тенев-Гуспата. Творците излязоха с послание "Je Suis Баба Яга" ("Аз съм Баба Яга") и бойкотираха предложение на общината за националния конкурс за дебютна литература "Южна пролет". На отличниците в надпреварата, организирана от общината и Съюза на българските писатели, се раздават пластики на пегаси, които през последните 30 години се изработват от хасковски скулптори. Тази година обаче те категорично са отказали да ги направят.
Срещу Гуспата имаше и втори удар - пластиката му на бухал на сградата на кметството също беше отстранена с мотива, че е масонски символ и мястото й не е там. Скулпторът е автор и на други знаменити обекти в града - фигурите на Оранжевия мост и паметника на художника Лицо. Сред големите му постижения е и единственият в света Паметник на завистта. Той бе открит на 8 септември 2014 г. Скулптурата представлява човек, разперил ръце, с криле от пера в устрем да полети, но две скелетни ръце хващат крилете му, дърпат ги надолу и искат да ги пречупят.
Напрежението сред жителите на Хасково също ескалира и местни хора се възмутиха, че ако кампанията продължи, скоро може да бъде премахната и статуята на Богородица, която е една от най-високите в света. Според тях при идея за поставяне или премахване на даден обект трябва да има първо обществено обсъждане и едва тогава да се предприемат конкретни действия.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама