Реклама
https://www.bgdnes.bg/horovod/article/6099623 www.bgdnes.bg

Два тона ракия изпиха в Априлци

Над 10 000 души пробваха домашна сланина на фестивала в града

Симеон ДЕМИРЕВ

Два тона ракия се изпиха на тазгодишния фестивал на сланината и греяната ракия в Априлци. Хора от цялата страна пробваха домашно приготвена традиционна българска напитка. Те бяха възхитени от аромата и вкуса й.
Над 10 000 души посетиха фестивала на греяната ракия и сланината в балканското градче, който се проведе на 18 февруари. По думи на организаторите това е рекорд! Идеята на фестивала е да покаже традициите от района на Априлци.
"Още от сутринта започнаха да идват хора на площада. Не се изсипаха наведнъж, а идваха постепенно. Всички присъстващи опитаха от домашно приготвената сланина и греяната ракия", заяви пред "Хоровод" организаторката на фестивала Деница Николова.


Освен че всеки гост на Априлци глътна от вълшебното родно питие, гостите са имаха възможността да опитат и уникална домашна сланина. Мезето много върви с ракията и почти всеки е хапнал от него. Организаторите на феста не могат да кажат с категоричност колко сланина се е изяла, но предполагат, че е била около половин тон.

Реклама


"Беше много вкусна! Такива неща сме яли само едно време на село. Сега все по-рядко се прави сланина, въпреки че е традиционно българско мезе", разказват опиталите от вкусната сланина, която се е предлагала в Априлци.
По време на фестивала се проведоха и няколко състезания. Едно от тях бе за най-крехка сланина. В тази дисциплина бе дадена и най-голямата награда - живо прасенце. Животинчето отиде при жена на име Мария от село Орешак. Дамата впечатли журито на конкурса с уникална сланина. Вкусът на мезето бил ненадминат и просто нямало как да не присъдят наградата на нея.


Любителите на ракия също имаха поле за изява. Те се състезаваха в няколко дисциплини, а всеки посетител на градчето можеше да опита от тяхната напитка.
Атракцията на празника бе приготвянето на "бабината гозба" -  ястие с 30 килограма сланина, 500 яйца и 30 килограма праз лук". Тази година то бе сготвено от Събин Събчев, който нашумя в кулинарното предаване "Мастършеф".
"За съжаление ястието свърши много бързо и не стигна за всички. Трябва да купим по-голям тиган, защото посетителите се увеличават всяка година", призна организаторката Николова.


Тя разкри, че на фестивала са присъствали изключително много млади хора.
"Това значи, че родните ни традиции ще се запазят и занапред. Когато млад човек излезеше на сцената, той бе силно аплодиран от по-възрастните", добави Николова.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама