Реклама
https://www.bgdnes.bg/horovod/article/6108172 www.bgdnes.bg

3-годишна гони злите духове в Калофер

Малката Ванеса Докторова за пръв път се облече като кукер

3-годишно момиченце от Калофер излезе по улиците на града, за да гони злите духове.


Малката Ванеса Докторова за пръв път се включи в шествието на кукерите. Заедно с още десетки деца и възрастни мъже, момиченцето обиколи Калофер по време на традиционния празник Старчовден.
Малката Ванеса бе облечена от глава до пети в кукерски костюм. На кръста си момиченцето носи тежки чанове, с чиито звуци да плаши злите духове и да ги прогони от родния град. Облеклото на Ванеса е ръчно изработено специално за нея.


Момичето е закърмено с идеята за кукерския празник. Нейният баща Мирослав е главният виновник Ванеса да тръгне из улиците на Калофер толкова малка. Таткото е ръководител на танцовата група на кукерите в града.
Освен тригодишното момиченце, из улиците на Калофер излязоха и още много други малки дечица. И те премени със страшни дрехи и големи чанове, тръгнаха смело с по-възрастните.

Реклама


На Старчовден, който се проведе миналата неделя, се стекоха хора от целия регион. Яки мъжаги, преобразени в страшилища, сложили тежки чанове, още от обяд тръгнаха по улиците на града.
"Имахме гости от цялата страна - каза специално за "Хоровод" кметът на Калофер Румен Стоянов, който е и организатор на кукерския празник. - Радващо е, че имаше толкова много малки деца, които излязоха, за да гонят духовете. Това показва, че традициите ще останат за винаги и се предават от поколение на поколение".
Всички кукери правят своите облекла сами. За направата им е необходимо дълго време, но удоволствието, след като се облекат страшните дрехи, е безценно.
"Събраха се над 60 човека. Всички кукери пристигнаха на площада около обяд. Танцуваха, играха. Имаше специален оркестър. След като обиколиха улиците, отново дойдоха на площада и играха хора", каза Стоянов.


По време на празника всички кукери са искали прошка от своите близки и познати. Причината за това е фактът, че Старчовден се провежда всяка година на Сирни Заговезни, или с други думи - денят, в който се иска прошка от по-възрастните.
"След танците всички кукери отиват по къщите на своите близки. Там те гонят духовете, които са обладали домовете им", допълни още градоначалникът на Калофер.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама