Реклама
https://www.bgdnes.bg/horovod/article/6108179 www.bgdnes.bg

Проф. Николай Овчаров: Знам къде е гробът на Левски!

Искам да копая под Софийската митрополия, там е положен Апостола на свободата

Симеон ДЕМИРЕВ

Гробът на Апостола на свободата Васил Левски се намира в двора на църква "Св. Петка Стара", която е под Софийската митрополия. Това категорично заяви пред "Хоровод" археологът професор Николай Овчаров.

Реклама


За твърдението си той има и неоспорими факти. Овчаров иска да започне разкопки в най-скоро, но тъй като на това място е издигнат църковен храм, е трудно.
"Правил съм редица проучвания за това къде е погребан Левски. Достигнал съм до заключение, че останките от тялото на Апостола се намират в тази църква. Тезата за гроба на Левски не е само моя. Професор Иван Стоянов е стигнал до това твърдение преди повече от 30 години. За целта той е направил редица изследвания, като след тях е заключил, че гробът на Левски е под Софийската митрополия", каза Овчаров.


Археологът е категоричен, че тялото на Апостола на свободата няма как да се намира в църквата "Св. Петка Самарджийска", която е в подлеза до ЦУМ. Както е известно, за това място най-много се говори, че е погребан Левски. Историята идва от Ботевия четник Илия Джагаров. Той споделя на смъртния си одър, че именно там е заровено тялото на Дякона.
"Изрових трупа на Левски заедно с още един човек. Името му е Христо Хамбарков. Апостола беше заровен на плитко. Мястото на гроба е църква "Св. Петка", са последни думи на Ботевия четник.


Овчаров обяснява, че е копано под "Св. Петка Самарджийска", но там е открито тялото на Левски.
"През 80-те години на миналия век са правени проучвания в черквата. Открито е тяло, което обаче в никакъв случай не е на Левски. Останките са на човек, живял през V или VI век. Така че не можем да говорим, че това е гробът на Левски", обяснява пред вестника археологът.
Според него Николай Хайтов е бил много близко до откриването на останките на Апостола. Както е известно, писателят прави куп изследвания, за да открие гроба на Левски. Той достига до заключението, че през 1873 година родни патриоти изравят тялото на най-великия българин от гробището за престъпници. След това повторно го погребали в малка църква, София.
"Хайтов е казал, че вечният дом на Апостола се намира в църква "Света Петка", но не казал в коя от двете в София. Той е имал предвид старата - храмът "Св. Петка", който се намира под Софийската митрополия". И така без да иска е заблудил много историци, които търсят останките на Левски", разкри любопитната подробност професор Овчаров.


В заключение археологът изтъква, че не е важно къде са погребани костите на Левски.
"Гробът не е най-важното, което Апостола ни е дал. Изобщо не е важно къде се намира", добави още Овчаров.


Версиите за мястото, където се намира гроба на Апостола на свободата, са десетки. Наскоро криминалистът Венцислав Радков от Военна полиция обяви публично, че тленните останки на Дякона се намират в градинката срещу Софийската математическа гимназия на улица "Искър", в близост до Сточна гара. Разследващият дори обясни, че мнението му е съгласувано и редица историци и археолози. Радков, позовавайките думите си на стихотворението на на Константин Величков - "Паметникът на Васил Левски". То е писано 8 години след обесването на Апостола. В него авторът недвусмислено обвинява българите, широката общественост и управата, че са зарязали Дякона в блатата.


"Това е една не нова версия - че Левски е погребан в Позорните гробища - Кюлуците, североизточно от тогавашна София". Като пресметнах къде е най-ниското място (по метода Уинтроп за последователността на твърдите ориентири), стигнах до тази дълбока градинка срещу елитната гимназия", обяснява подполк. Радков.
Друга от версиите за това къде е гробът на Васил Левски ни води река Искър. Мнението е на баба Ванга. Пророчицата обяснила на жената на Николай Хайтов - покойната Жени Божилова, че костите на Апостола са под водата на най-големия язовир в България.
"Виждам, че Николай Хайтов дири кокалите на Левски и около него има един брадат мъж. Да не ги търсят, във вода са. Костите на Васил Левски са в Искъра", били думите на пророчицата от Рупите към съпругата на Николай Хайтов.
Единият от синовете на легендарния наш писател Александър Хайтов призна, че е чувал тази история от баща си.


"Татко ми е разказвал за тези думи на Ванга. След като ги е чул, се е сетил да провери товарителниците на разкопките - къде са били извозвани отпадъците от "Света Петка Самарджийска". Оказа се, че сметостоварището е било в река Искър", сподели наскоро Хайтов-младши.
Друга от версиите, за които често се говори, е тази, че гробът на Левски е бил открит от ЦК на БКП. Политбюрото решило да не издава тайната, че са намерили останките на Дякона, за да не предизвика прекалено голям патриотизъм и ги изхвърля.

Реклама
Реклама
Реклама