Реклама
https://www.bgdnes.bg/horovod/article/6124383 www.bgdnes.bg

Магарешко рали в с. Драгомирово

Каруци се състезават на вековен празник

Уникално надбягване с участието на магарета се проведе в свищовското село Драгомирово. Те се включиха в традиционното състезание с каруци, което провеждат местните.


Магарета бяха бурно аплодирани от гостите на състезанието, които се стекоха да наблюдават любопитното рали. Чифтокопитните, впрегнати в каруци, направиха изключително оспорвана гонка. За радост на публиката, коларите не спряха да крещят на животните по цялото 150-метрово трасе, опитвайки се да изстискат всички сили от тях, което да им донесе победата. Фестивалът, който е един от най-старите у нас, се проведе на площада в Драгомирово.

Реклама


"Беше много емоционално и напрегнато състезание - каза за "Хоровод" кметът на населеното място Марин Крачунов. - Състезанието с каруци има вековна ситория. Възобновихме го преди пет години. Преди страта всички коне и магарета бяха благословени. Специално местният свещеник отслужи молебен за здраве".
Началото на фестивала бе дадено от мъж, яхнал заедно със сина си кон.
"Ездачът премина през площада, развявайки трибагреника. Хората го аплодираха. Детенцето му изглеждаше много развълнувано, че язди кон, заедно с татко си", разказа Крачунов.


Хора от цялата област посетиха гонките, като за това спомогна и слънчевото време.
"Участниците не бяха само от нашето село. Имаше и други, които бяха от съседните. За всеки имаше парична награда, бутилка хубаво червено вино, както и почетен плакет с логото на ген. Драгомиров, на когото е кръстено селото. Преди правехме състезанията на стадиона, но от няколко години ги превеждаме на площада. Това е най-вече заради времето. Ако е хубаво няма проблем, но има години, в които вали и всичко става в кал", обясни Крачунов.


След края на надбягванията, група деца от местната детска градина в селото смаяха гостите. Малчуганите пяха и играха хора като истински професионалисти и очароваха присъстващите. Всички дечица бяха облечени в народни носии и с право си спечелиха аплодисментите на хората. Най-малката участничка, която пя и игра хора, бе на 5 годинки.
След тях се появиха и възрастните, като млади и стари изиграха огромно хоро.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама