Реклама
https://www.bgdnes.bg/horovod/article/6124395 www.bgdnes.bg

Врачанският историк Красимир Григоров: Ботев е убит в гърдите!

Лобното място на поета революционер е на източния склон на връх Камарата

Симеон ДЕМИРЕВ

Христо Ботев е убит с един куршум в гърдите, а не в челото, каквато е популярната версия!


Тази хипотеза застъпват редица историци, позовавайки се на безспорни доказателства. Най-голямото от тях е, че когато четникът Никола Обретенов взима картата на поета революционер, тя е продупчена. Картата стояла в джоб над сърцето на великия наш поет.


"От това можем да съдим, че Ботев е застрелян в гърдите, а не в главата, както някои твърдят", заяви за "Хоровод" Красимир Григоров от Историческия музей във Враца. - Историята с картата е по думи на Никола Обретенов, който е пряк свидетел на случката. Ботев е убит с един-единствен куршум. Нямало е втори. Това е доказано."

Реклама


Ботев пада прострелян на земята привечер на 1 юни 1876 година. Той и неговите четници се спират да си отдъхнат след тежката битка, която водят с турците във Врачанския Балкан. Революционерите решават да отморят на хълм, от който могат да наблюдават от високо какво се случва. Нямат храна и вода. Ботев сяда на камък, а до него стоели другарите му. Докато революционерът, Обретенов, Перо Македонеца и останалите обсъждат плановете си, изведнъж се извива вой от вражеска тръба. Поетът става, за да провери какво се случва, но пада на земята, ударен от куршум.


"Перо Македонеца, който е със счупено коляно тогава, пръв тръгва към Ботев. Целува го по устата и прави знак с пръст останалите да замлъкнат. С това си действие Македонеца не иска останалите да се издадат, че Ботев е мъртъв. Завиват го с дрехи, оставят го и тръгват по пътя си. По едно време се сещат, че в Ботев са всичките му вещи - часовник, сабя, карта. Затова се връщат при трупа на Ботев. ДВзимам му всичко, за да не може турците да разберат на кого е тялото", обяснява Григоров.


Историкът е категоричен, че лобното място на великия войвода се намира край източния склон на връх Камарата. Трупът на Ботев не е открит или поне няма сведения за това.
"Мястото, на което загива, сега е недостъпно за човешки крак. Затова честванията по случай смъртта му се правят на връх Околцича", каза Григоров.
Версиите от кого е убит Христо Ботев са няколко. Едни твърдят, че той е застрелян от свои, като в това число влизат Никола Обретенов и Перо Македонеца. Според историка от Врачанския музей има само един вариант за смъртта на българския поет.


"Ботев е застрелян от черкезин. Най-вероятно той се е бил скрил в храсталака. Изчакал е удобен момент за стрелба и го е повалил. Това е най-възможният вариант за смъртта на Христо Ботев. Той познава района добре. Нямало е как някой да го изненада освен в гръб или в засада. Той е знаел какво го очаква. Усещал е, че смъртта ще го настигне. Ботев по принцип е бил неспокоен човек. Винаги е мислил нещо в главата си", споделя Григоров, който е отделил дълги години в проучване на смъртта на поета революционер.


Историкът твърди, че малко преди да загине, войводата е имал важен разговор в останалите четници. Ботев им съобщил, че трябва да се насочат към Сърбия, защото нямат провизии и във Враца също не могат да им помогнат. Поетът революционер и останалите имали сръбски паспорти. Голяма чат от тях не били съгласни с Ботев и станал спор. Авторът на куп стихотворения обяснил гледната си точка. Казал им, че единственият начин той и останалите да оцелеят е, като се запътят към западната ни съседка.
"Точно поради тази причина се раждат теориите, че Ботев е убит от българи. Една от версиите гласи, че Перо Македонеца го е застрелял. Това няма как да се докаже. Много важно нещо, което са пропуснали тези, които говорят тези неща, е, че двамата са били близки. Перо държал изключително много на Ботев. Бил готов да умре за него. Македонеца бил предан на войводата. Същото се отнася и за Никола Обретенов. Съмненията, че той е застрелял Ботев, са неоправдани", категоричен е Григоров.


Друга от версии тръби, че Ботев е убит от ръководителя на неговата чета Никола Войновски. Това разказвала покойната пророчица Слава Севрюкова. Тя обяснява думите си чрез виждания в миналото. Севрюкова твърди, че вижда как Войновски бяга из Балкана с пистолет в ръка. Според пророчицата именно с това оръжие е застрелян Ботев.
Някои историци са на мнение, че авторът на "Майце си" се е самоубил.
"Това са само празни приказки. Хората си интерпретират разни неща. Всеки може да казва каквото си иска, но истината е само една. За останалите версии, които се тиражират, няма доказателства", казва Григоров.
Голяма част от врачанските историци днес са категорични, че Ботев не е от Калофер. Според тях революционерът е роден в село Осен, което се намира в близост до Враца. По-късно поема към балканското градче, където израства.
Малко известен факт е, че бащата на Христо Ботев - Ботьо, пее в хор. В него е прадядото на първата жена диригент в света - Радосвета Бояджиева. Лично тя е разказвала за това.

Реклама
Реклама
Реклама