Реклама
https://www.bgdnes.bg/horovod/article/6139729 www.bgdnes.bg

Деца изгониха духовете в Забърдо

Маските им са направени от тях, ходят посред нощ по къщите на хората

Десетки малки деца излязоха из тъмните улици на родопското село Забърдо, за да гонят духове. Традицията повелява малчуганите да тръгнат в тъмна доба, маскирани като чудовища и демони, за да пропъдят злите сили.
Обичаят се нарича "Стара Марта". Провежда се всяка година в нощта на 13 срещу 14 март.


Той е посветен на настъпващата пролет, а уникалната традиция се спазва от стари времена. Това е моментът, в който идва бленуваният миг за всяко малко дете от селото да се яви посред нощ със страшната рунтава глава, с рога и с огромни чанове на кръста, да похлопа на вратите на съседите и да ги втрещи от ужас. Вярва се, че в тази върховна нощ довчерашното хлапе ще съзрее в самоуверен мъж.


Малките кукерите цяла вечер обикалят къщите в селото. Те влизат в домовете и с песни и танци се опитват да изпъдят духовете оттам.
"Децата са облечени с маски, които са направени от самите тях. Носят и чанове, които са много големи и издават силни звуци, които могат да уплашат всекиго. Танцуват и играят във всяка къща", обясняват жителите на селото.
Допреди десетина години малчуганите са обикаляли и плашени злите духове без чанове. Тогава местните видели от други кукерски празници какъв чуден звук издават те и решили да започнат да ги използват.
След като преминат през дадена къща, домакини им дават монети или яйца. Така повелявала традицията. Монетата е, за да може кукерите винаги да имат пари в джоба. Яйцето е, за да са здрави като него.
За цялата вечер маскираните деца трябва да обиколят всички къщи в селото. След като приключат, се събират на площада.
"Там започват да танцуват. Има и оркестър, които забавлява кукерите и гостите", споделят присъствалите.
За финал се раздават награди. Те са в няколко категории - за най-участник, най-добра маска и най-големи чанове.
"Хубаво е, че обичаят все още се провежда. В селото ни не останаха кой-знае колко деца. Всички избягаха. Този обичай е от край време. Традициите са, за да се спазват. Дано сегашните деца запалят своите след време, за да продължи да съществува", добавят местните.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама