Реклама
https://www.bgdnes.bg/horovod/article/6168712 www.bgdnes.bg

"Бистришките баби" са нашата гордост в ЮНЕСКО

Богатството на българския фолклор има своите живи доказателства по света.


Всички в Шоплука знаят за "Бистришките баби", но те са феномен, който се цени от целия свят, а в България се приема за безкрайно богатство.


Групата от певици на автентичен фолклор произлиза от софийското село Бистрица. Съществува официално от 1946 г. - седем години след създаването на "Бистришка четворка" - първият оркестър за народна музика на българското радио, който свирел на живо пред микрофона.

Реклама


Бабите представят автентични песни от Шоплука. Поради своеобразното си полифонично пеене групата става известна по света. Пеенето им е уникално, много старинно, запазено още от предхристиянската епоха. Специалисти го определят като уникална полифония на 3 гласа. Част от изпълнителките са извиквачки, други - криви бучачки, останалите - прави бучачки. Полифонията е архаичен тип пеене с характерна мелодика, съхранило се през хилядолетията.


На официална церемония на 25 ноември 2005 г. "Бистиршките баби" бяха включени в Списъка на шедьоврите на световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО. От този момент нататък славата им придобива международни измерения и те са желани гости на концерт във всяка точка на планетата.


Групата гостува многократно във Великобритания, Франция, Белгия, Италия, Германия и САЩ. През 1978 г. получават престижната Европейска награда за народно изкуство на фондация "Алфред Тьопфер" в германския град Хамбург.
Бабите и техните внучки представят България и на фестивала "Европалия" в Белгия през 2002 г.


Обикновено бабите се събират веднъж седмично, за да репетират. Ако им предстои турне или изключително важен концерт, професионалните им срещи може да са всеки ден в местното читалище. Те не осъвременяват изпълненията си и не включват и нови песни. Залагат в творчеството си само старите произведения и то по същия начин, по който са били представяни преди години. Подобен модел на работа не е случаен - така жените искат да съхранят фолклора в автентичния му вид и да не позволят да бъде пречупен през призмата на съвременния живот.


Преди време се появиха твърдения, че гласовете на бабите имат лечебна сила и помагат на болни хора с високо кръвно, както и заличават депресивни състояние. Подобни твърдения нямат научни доказателство, но едно е сигурно - космическите им изпълнения карат слушателите да настръхнат, а душата се чувства невероятно. Тогава може да се съгласим, че депресията изчезва, щом чуем автентичен фолклор в изпълнение на "Бистиршките баби".

Реклама
Реклама
Реклама