Реклама
https://www.bgdnes.bg/horovod/article/6168717 www.bgdnes.bg

Певицата Радостина Паньова: Фолклорът никога няма да се погуби

Талантливата изпълнителка Радостина Паньова е родена на 3 март в разложкото село Елешница. Възпитаничка е на Музикалното училище в с. Широка лъка със специалност "Народно пеене" и инструмент пиано. В репертоара си има над 500 изворни народни песни. Радостина е презвитера - омъжена е за свещеник - отец Любо. Признава, че носи в сърцето си духа на Пирин, защото е израснала, обградена от планината. Радостина е представител на младото и талантливо поколение от народни изпълнители, които с творчеството си съхраняват безценния български фолклор.

Иво АНГЕЛОВ

- Радостина, кое е любимото ви българско хоро?


- Харесвам, когато гледам изпълнения на професионални танцьори. По мои участия обичам хората да играят и да им е весело. Доста трудно е да пееш на живо и да играеш едновременно, затова на повечето участия имам професионални танцьори, с които се допълваме на сцената. Танците не са моята най-голяма страст. Работата на певицата е да си изпее както трябва песните и да направи шоу на публиката. На лични поводи не обичам силна музика и шумотевица. Предпочитам приятна и тиха обстановка с приятели.

Реклама


- Има ли хоро, което не можете да играете, но силно искате да се научите?


- Може би трябва да кажа кои хора мога да играя, тъй като те се броят на пръстите на едната ми ръка. Играя само право хоро, македонско и ръченица.


- Коя фолклорна област е най-богата откъм песни и танци?


- България е малка страна, а има толкова много фолклорни области. Всяка със своята специфика и идентичност. Всяка фолклорна област е една безкрайност, ако човек започне да се интересува и изучава нейната специфика, песни, танци, носии, обичаи и т.н. Изучавала съм много подробно всяка фолклорна област в училището в Широка лъка и няма и не би могло да говорим за "по" и "най" богата област откъм песни и танци. Всички са такива!


- Пирин наистина ли живее в сърцето ви (албумът й от 2008 г. носи името "Пирин ми е в сърцето")?


- Да, Пирин наистина живее в сърцето ми! Камъкът винаги тежи на мястото си. Закърмена съм и израснала с традициите, обичаите и песните на Пиринския край и винаги ще ги нося в сърцето.


- С какво родния фолклор е уникален?

Реклама


- Фолклор по принцип означава народна мъдрост. Българският фолклор е успял да се съхрани благодарение на силната вяра у българина. Той затова е уникален и неповторим, защото никъде по света не можем да видим реплика на българските носии, танци, обичаи, традиции и т.н. Например световната музика може да се изпълнява от много хора от различна народност, но българският фолклор може да звучи по начина, по който трябва да звучи само и единствено от българин. Ето това го прави неповторим.


- Откъде дойде страстта ви към народната музика?


- Нося музикантската жилка, тъй като съм израснала в семейство, в което винаги се е пеело, свирело, играело. Закърмена съм от много малка с народна музика и съм щастлива, че най-голямата ми детска мечта - да пея и да се занимавам с фолклор, се осъществи. Майка ми и баща ми също много допринесоха за моето професионално развитие. Те винаги са ме подкрепяли. Спомням си, че в моето родно село Елешница нямаше учител по народно пеене и в продължение на няколко години всяка седмица по два пъти баща ми ме водеше на уроци по народно пеене в Разлог (на 15 км от нас), за да мога да бъда подготвена сто процента за кандидатстването ми в Широка лъка.


- Кой български празник истински ви зарежда с хубави емоции?


- 3 март за мен е най-значимият национален празник в България, когато празнуваме освобождението на родината ни от петвековното турско робство. За мен този ден е по-специален, тъй като съм родена на тази светла дата. На този ден наистина съм заредена с приятни и хубави емоции.


- От коя песен настръхвате?


- Всяка песен може да ми въздейства по различен начин в зависимост от настроението и начина, по който се чувствам. Има много песни, които ме карат да настръхна. Песента "Бела съм, бела, юначе" ми въздейства много.


- Какво е чувството да сте презвитера?


- Много често ми задават този въпрос и всеки път се заричам да не отговарям на него. Но заради вашите читатели ще кажа, че чувството не е по-различно от това, което изпитва всяка щастливо омъжена жена.


- Колко важна част в живота заема религията при българина?


- Не мога да кажа, а и нямам право да казвам кой доколко е вярващ, но все по-често виждаме страхотиите, които се случват в наши дни, а те са плод на слабата ни вяра.


- Как се запознахте със съпруга си?


- Запознахме се, когато бяхме студенти в блока, в който живеехме в Студентски град в София.


- Какво трябва да се направи, за да оцелее българският фолклор?


- Българският фолклор никога няма да изчезне и да се погуби, докато ни има нас, младите образовани хора, които имаме отношение към тази музика, съхраняваме, популяризираме и предаваме на идното поколение. Докато ги има училищата в Широка лъка и Котел, докато ги има хората, които развиват фолклорните телевизии, в които звучи само и единствено народна музика. Напоследък забелязвам и едно възобновяване на много събори, което показва, че българинът има нужда от такива места, на които забравя за проблемите си и се потапя изцяло в духовността. Мисля, че това са все неща, които помагат българският фолклор не само да оцелее, но и да се запази.


- Какво от живота и традициите в миналото може да пренесем в сегашния?


- Добротата, стремежът да бъдем по-добри и да помагаме на изпадналите в беда.


- Какво ще пожелаете на читателите на "Хоровод"?


- Здраве и успех на всички ваши читатели. Обичайте и милейте за всичко българско и родно!

Реклама