Реклама
https://www.bgdnes.bg/horovod/article/6168724 www.bgdnes.bg

Пайдушкото - хорото на Балканите

Пайдушкото хоро е толкова хубаво, че всички го искат!


Точно така - танцът не се играе само в България, но е разпространен почти на целия Балканския полуостров. Популярността му е толкова голяма, че се разпростира от север (Румъния) до юг (Гърция). Може да бъде видяно и в съседна Македония, където му казват "Паьдушко оро". В Гърция е познато с име, което звучи сходно - Байдуска. Танцува се в таверните и мнозина не откриват абсолютни никакви разлики с българската разновидност.


Българинът обаче си го приема за народен танц и го учи с лекота. Игривата му мелодия създава настроение, а заедно на хорото се хващат момчета и момичета. Подходящо е за празнични събития, тъй като се характеризира с динамика и отревисти движения на краката. В различните краища на страната същуствуват варианти на танцуване, но замисълът винаги е един и същ - безкрайна радост.
Пайдушкото е поредното българско хоро, което е в неравноделни тактове. И това не е случайно - родният фолклор изоблиства от тях и му придават черта, която не може да се срещне в никое друго музикално изкуство по света.

Реклама


Понякога в литературата може да срещнете неравноделните тактове да бъдат описани като "неправилни", а равноделните - "правилни". Истината е, че няма такова понятие и видовете тактове имат еднакво голяма полза за музиката. Все повече се засилва тенденцията неравноделни тактове от българския фолклор да бъдат използвани в европейски продукции.


Разпространението на Пайдушкото хоро в няколко съседни държави също не е случайно. Музиката на Балканите е формирана от изключително интересно взаимодействие между славянски традиции, езически ритуали, гръцки влияния и османски намески. Затова и логично звучи балканските държави да имат голям набор от допирни точки в музиката и танците си. Малко по-различна е ситуацията при неравноделните тактове, които трудно могат да бъдат открити на територията на Балканския полуостров.


В българския фолклор се срещат неравноделни тактове от вида 5/8, 7/8, 8/8, 9/8 и 11/8. Има и малко по-сложни тактове от вида (5+7)/8, (15+14)/8, (9+5)/16 и (9+5)/16.
Научаването му е напълно достъпно дори и за хора без големи танцувални способности. След няколко повторения стъпките ще ви се отдадат с лекота (виж карето долу). И ще можете да си го добавите към репертоара от танци, които се научили с помощта на вестник "Хоровод".


Българското пайдушко хоро и неговото присъствие в съседните ни държави е примерът, който трябва да имаме за обединение. Играли сме го заедно преди векове, традицията може да продължи и в наши дни. Което затвърждава едни от най-силните роли на фолклора - приятелството и забавлението.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама