Реклама
https://www.bgdnes.bg/horovod/article/6168728 www.bgdnes.bg

"Мистерията на българските гласове" взема "Грами"

Кой не знае "Мистерията на българските гласове", кой не е чувал за тях...


Женският хор е една от емблемите на България по света заради изключителната магия представяне на народните песни.


Вокалният ансамбъл на Българското национално радио и телевизия е основан през 1952 г. по идея на дългогодишния главен редактор на редакция "Народна музика" в БНР Георги Бояджиев. До 1990 г. формацията е зачислена към радиото, до 1997 г. - към националната телевизия, а след това певиците са на свободна практика.

Реклама


Световната слава застига хора през 1986 г., когато е издаден изключително успешния албум "Мистерията на българските гласове - част 2" (първата част излиза 11 години по-рано). Започват да пристигат заявки за турнета из целия свят, затова и към днешна дата концертите на хора са основно в чужбина.


Под диригентството на Дора Христова певиците изнасят над 900 концерта в едни от най-престижните зали на Европа, Азия, Америка и Африка.


Албумите им няколко пъти са номинирани за наградата "Грами". Получават я през 1990 г. за Le Mystere des voix bulgares. Volume Two (от френски "Мистерията на българските гласове. Част 2"). През 1994 г. отново са номинирани за престижната музикална награда за албума с коледни и лазарски песни "Ритуал".


През 2005 г. певиците са поканени да пеят в Люксембург по време на подписването на договора за присъединяването на България и Румъния към Европейския съюз, а хоровият състав е обявен за културен посланик на България в Европа.


"Притури са планината", "Полегнала е Тодора", "Ерген деда", "Тебе поем", "Левент Никола един на мама", "Лазарски бунтес" и "Даньова мама" са сред най-популярните им песни, които карат публиката да затаи дъх.


Сред солистите на хора са едни от най-ярките изпълнителки на български народни песни: Ева Георгиева, Севдалина Славова, Димка Владимирова, Руска Недялкова, Мария Кокарешкова, Анастасия Костова, Надежда Хвойнева, Янка Рупкина, Калинка Вълчева, Стоянка Бонева, Олга Борисова, Павлина Горчева, Кремена Станчева, Василка Андонова, Стефка Съботинова, Калинка Згурова.

Реклама


Фрагменти от творчеството на вокалната формация са използвани в десетки филми. За последно тяхно изпълнение "гостува" в румънски хит, който преди години се въртеше в северната ни съседка. Парчето The Violin Song (от английски - "Песента на цигулката") на диджеите Моноир и Осака и певицата Бриана започва и завършва с фолклорен мотив. Напевите са на композитора Николай Кауфман.


Хорът записва за игралния филм "Бункер хотел Паласт" песента "Пиперо" - версия на италиански на "Дилмано, дилберо", заедно с италианската група "Елио елесторие тезе". Две песни на състава са включени в албума на Ванеса Мей. През 2000 г. специално записани песни на хора са включени в Международния мост "Ватикана поздравява света с 21 век". През 2008 г. певиците записват изпълнение за популярната компютърна игра "Сам в тъмното".


"Мистерията на българските гласове" от мнозина е считана за най-добрата вокална родна формация. Поредицата от големи медународни успехи затвърждават това определение.

Реклама
Реклама
Реклама