Реклама
https://www.bgdnes.bg/horovod/article/6168750 www.bgdnes.bg

ЯМУРЛУКЪТ се носи на поле и сватба

Ямурлукът е символ! На българщината, на отрудения човек, на призничното настроение... Дебелата връхна дреха се е превърнала в нарицателно за нашенеца и не може да бъде видян другаде по света.


Ямурлукът се изработва в естествените цветове на вълната - бял, бежов или кафяв. Може да бъде едноцветен или раиран. Има качулка, наричана в някои части на страната "гугла", която се връзва под брадата. Среща както се както с ръкави, така и без. Основното му предназначение е да пази собственика си от студ и дъжд. Той е непромокаем, което го превръща в идеална защита срещу природните стихии.

Реклама


В миналото се е носил предимно от овчари и пастири, които по цял ден обикалят полета и гори с животните. Пътуващи и колари също масово са го използвали по време на продължителни преходи с волски или конски впрягове. В наши дни също може да бъдат видяни хора с ямурлук, но по-често се среща като част от мъжките народни носии.


Ямурлукът не е характерен само за отрудените хора. Коледарите и до сега го използват като обредна дреха, докато обикалят по къщите. Шарените им ямурлуци ги правят разпознаваеми отдалеч.


В някои райони на България ямурлукът е елемент на сватбеното облекло. Младоженецът го поставя над официалната си носия и не го сваля до сядането на празничната софра.


Самият Апостол на свободата Васил Левски се е намятал с ямурлук, докато е обикалял из страната и е организирал дейността на революционните комитети. Така той се е предпазвал от студа в местата, където се е криел от преследващите го турци.
Традиционно на различните места в страната ямурлукът има различни наименования. В Западна и Средна Северна България се нарича "япанджак", в Родопите и Пирин Ц "кепе", а в Средногорието - "опанджак".


В съвременият турски език думата Yagmurluk означава "дъждобран" с всички съвременни материали за изработка.


Още от дълбока древност хората се опитват да изработят материал с който да се предпазват от дъжда. През гръцко-римската епоха до края на Ренесанса, те се опитват да направят дрехите си водоустойчиви като използват растителни масла, восъци и животински желатин. През XVIII век се използват платове, които се варят и пръскат с други материали като каучук, гутаперча, восък, корк на прах и дори боя.
Присъствието на ямурлука в живота на българина е толкова осезаемо, че дори се разчитат сънища с участието на връхната дреха.

Реклама


Спиш ли в съня си с ямурлука си или го пъхаш в торба, значи ти предстои да тръгнеш на път.


Купуваш ли нов ямурлук, значи ти предстои да започнеш нова доходна и престижна работа.


Загубиш ли ямурлука в съня си, значи няма вече да вярваш и уважаваш близките си.
Носиш ли ямурлук насън, значи ти предстои радост от разбирателство и мир в семейството и околните.

Реклама
Реклама
Реклама