Реклама
https://www.bgdnes.bg/horovod/article/6177310 www.bgdnes.bg

3-годишен е новият Орфей

Новият Орфей е само на три години!


Това стана ясно на тазгодишния фолклорен конкурс "Орфееви таланти", на който малкото детенце изуми всички с невероятен талант и певчески способности.
На традиционния конкурс, които се проведе в Пловдив, взеха участие над 560 изпълнители и 180 групи. Участниците бяха раздели в три категории - за професионалисти, за аматьори и за деца. Журито, което оценяваше всички участници, бе съставено от 21 човека, сред които бе и Росица Пейчева. Естествено, най-голям интерес имаше към малчуганите. Първа награда за най- малката възрастова група взе Далия Цигуларова, която се състезаваше с около 60 участници.
"Цялото жури бе възхитено от децата. Те бяха очаровани от гласовити данни на хлапетата. Най-малките участници бяха на 3-4 години. Пееха песни от районите, в които са израснали - Страджа, Родопите, Стара планина, Шопско и други", обясни пред "Хоровод" директорът на "Орфееви таланти" Николай Гурбанов.
Той сподели, че през тази година малките участници са били доста повече в сравнение с предните.


"Децата бяха подготвили подаръци за журито. Част от тях бяха направили картички за тях. Някой бяха изплели кошнички, които подариха. Такива са децата. И те се бяха постарали да зарадват оценяващите ги, освен със своето пеене", добави Гурбанов.
Данка Цветкова, която е част от журито, призна, че е била изумена от уменията на малчуганите.
"Почти всички пееха вярно. Деца бяха подготвили страхотни репертоари. Всички бяхме впечатлени от изпълненията им", каза пред вестника Цветкова, която е преподаватели по народно пеене в АМТИИ Ц Пловдив.
Тя призна, че е изключително изненадана от 4-годишно момиченце, което е било сред участниците на "Орфеевите таланти".
"Качи се на сцената и заяви, че отсега иска да стане народно певица. Бях шокирана, в положителния смисъл. Това е чудесно! Ето, още от ранна възраст, има деца, които искат да се занимават с фолклор", обясни Цветкова.
Тя призна, че след тазгодишния конкурс вижда как в България се раждат таланти, които да ни прославят с народна музика по света.
"У нас има много талантливи малчугани, които искат да се занимават с пеене. Това означава, че фолклорът ни ще е жив още дълго време, благодарение на тези деца. За свирене на инструменти още им е рано, защото са прекалено малки", добави Цветкова.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама