Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/17415644 www.bgdnes.bg

Ключовата експертиза бави разследването за смъртта на Ферарио Спасов

Поради липса на достатъчно вещи лица

Резултатите от возилото на Начо Панталеев не са готови, данъчните също не са приключили с проверката си

Над 4 месеца вече се бави петорната автотехническа експертиза на колата на Начо Панталеев, с която джигитът уби известния треньор Ферарио Спасов при катастрофа през ноември миналата година. Това разбра "България днес" от адвоката на Начо Панталеев Венцислав Фоти.

Реклама

Това най-вероятно се дължи на липсата на вещи лица. Както е известно, има сериозен недостиг на независими експерти, които съдействат на съда.

"Петорната автотехническа експертиза все още не е готова. Не сме уведомени да са готови петимата експерти, което означава, че все още не е приключило изследването на автомобила на Начо", казва адвокат Венцислав Фоти.

Петимата специалисти, които изследват колата на Начо, трябва да установят дали наистина той е фучал със 150 км/ч, дали е опитал да спре и всички останали подробности, които са от ключово значение за делото и впоследствие за присъдата на Панталеев. Тази експертиза е от изключително значение за процеса, защото Начо нито е бил под влияние на наркотици, нито на алкохол. Ако бъде доказано, че се е опитал да предотврати катастрофата, то душманинът на Ферарио Спасов може да се измъкне само с условна присъда.

"Данъчната проверка срещу Начо все още тече, не сме уведомени да е приключила. Предоставили сме документи и клиентът ми е дал обяснения, но все още не е готова. Не знам какво проверяват в момента, но данъчните вече не искат нищо от Начо", обяснява адвокат Фоти.

Както "България Днес" писа, срещу Начо Панталеев има няколко образувани проверки. Данъчните, както и от Икономическа полиция в момента проверяват мъжа, причинил катастрофата и смъртта на Ферарио Спасов. Проверяват имуществото, приходите и разходите му. Доста често го викат да дава обяснение и справки. Вече няколко пъти се е явявал и е предоставял документи.

"Начо съдейства напълно, но проверките са много, някои от тях са фокусирани и върху това дали Начо няма укрити данъци и дали няма неправомерно придобити неща", пояснява адвокат Фоти и уточнява, че всичко все още е на етап проверка и няма обвинения срещу Панталеев.

Реклама

В момента Начо е освободен с най-леката мярка за неотклонение "подписка". Лясковчанинът не може да напуска страната и му е отнета книжката. Срещу него има повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост, което може да бъде променено, преди да започне съдебната сага, ако експертизата, която се очаква, покаже, че Начо не е натиснал спирачките или не е предприел каквито и да е било действия, за да избегне удара. Очаква се това да стане ясно в най-скоро време.

Припомняме, че на 11 ноември, събота, Ферарио Спасов загина на място, след като Начо Панталеев отнесе колата му в катастрофа на пътя Велико Търново - Ловеч. В трагичния за треньора ден 24-годишният джигит помете с мощния си мерцедес колата на Ферарио близо до село Шереметя. Настилката е мокра след дъжда, а автомобилът на треньора е бил последен в бавно движеща се колона. Начо Панталеев хвърчи с над 150 км/ч, сочат данните от този етап на разследването, и удря отзад колата на Спасов, който загива от камшичен удар - счупва се вратът му. Отнелият живота на Феро – Начо, се размина с най-леката мярка за неотклонение "подписка", а прокурорът, пуснал джигита, е под прицела на Софийската градска прокуратура. Проверяват го дали има подобни съмнителни решения в последните 3 години. Това стана след нареждане на и.д. главен прокурор Борислав Сарафов.

Разследването уж е към своя край, но както знаем, може да се мотае още месеци, преди да приключи. На този етап всичко зависи вече от експертите, от данъчните и от Икономическа полиция.

 Смъртни заплахи

Начо Панталеев и семейството му получаваха смъртни закани непосредствено след трагичния инцидент.

Заплахите бяха предимно по социалните мрежи. Имаше и много гневни коментари срещу Начо и дори срещу негови роднини. Според защитника на обвиняемия те са плод на обществения натиск. Именно тези заплахи накараха адвокат Фоти да посъветва Начо Панталеев временно да се премести в друг град. Така Начо изчезна от Лясковец за няколко седмици, близо месец. Тогава душманинът на Ферарио Спосов бе отседнал при свои близки.

"Направихме го с цел безопасността на Начо. Както знаете, имаше напрежение и заплахи, дори и пред къщата му в Лясковец се стигна до напрегнати моменти. Решихме временно Начо да се премести при свои близки, да им погостува за известно време", каза преди месеци адвокат Фоти пред "България Днес". В момента Начо си е в къщата в Лясковец, а заплахите и ексцесиите пред дома му утихнаха още преди месеци.

Реклама
Реклама
Реклама