Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/12171664 www.bgdnes.bg

Стамен Григоров декодира тайната на киселото мляко

  • Геният от Трън се сражава в няколко войни 
  • До края на живота си опитва да открие ваксина срещу туберкулозата 

Тайната на българското кисело мляко разкодира един учен, който е известен с делата си повече в чужбина, отколкото у нас.

Стамен Григоров е изследователят, който показва на света Лактобацилус булгарикус - микроскопичната и невидима бактерия, която има могъщата сила да превръща прясното мляко в кисело.

Реклама

Нашенецът извървява пътя от трънското село Студен извор до Франция, за да промени света на храната завинаги. След като завършва Мъжката гимназия в София, едно обикновено българско момче на 20 години се озовава в Института по естествени науки в Монпелие. Стамен Григоров смайва всички с уменията си по математика, физика и естествознание. От него е впечатлен и синът на френския консул в България. С помощта на дипломата свободно говорещият френски Григоров заминава за Монпелие.

Стамен е толкова добър, че завършва предсрочно и през 1901 г. става студент в Медицинския факултет в Женева. Сред преподавателите е и световноизвестният бактериолог проф. Леон Масол. Впечатлен от представянето му на изпита по бактериология, го кани да стане негов асистент.

Но липсата на пари временно спират полета на мечтите на българина и се завръща обратно в родния край. Жени се за съученичката си Даринка, но тя вижда, че мислите са му са в Женева. Момичето е от заможно семейство и му помага да замине обратно за Швейцария. Даринка изпраща мъжа си със сълзи на очи и в знак на любов слага в багажа му бурканче кисело мляко. Именно то преобръща живота му.

След дълги безсънни нощи и вглеждане в микроскопа Григоров я вижда. Бактерия, която се храни с лактоза и произвежда млечна киселина, благодарение на която млякото се съхранява. Лактобацилус булгарикус е кръстена на България - страната на своя откривател. Годината е 1905-а, а Стамен е само на 27 години. Велико дело от толкова млад човек.

Публикацията в престижното швейцарско медицинско списание "Ревю Медикал дьо ла Сюис Романд" заслужено предизвиква интереса на целия световен научен елит. Д-р Стамен Григоров докладва своите резултати в Пастьоровия институт по микробиология в Париж. Ръководството на института възлага на руския учен Иля Мечников - бъдещ лауреат на Нобелова награда за физиология или медицина, да потвърди докладваните данни. Мечников потвърждава резултатите на д-р Григоров и въз основа на тях изгражда своята теория за стареенето. Мечников забелязва, че в прочувания на няколко пъти България е на първо място по столетници. И си обяснява този факт с консумацията на кисело мляко.

Реклама

"Моят асистент Стамен Григоров, славянин от България, ме изненада с голямата си упоритост в научноизследователската си работа. След многобройни и последователни опити в лабораторията ми той успя да открие и изолира причинителя на българското кисело мляко. При това подквасата му бе донесена направо от България...", четем в писмо, изпратено от Масол до Мечников.

Григоров е на световния научен връх и се завръща в България. Сърцето и любовта го карат да откаже редица постове - професор в Женевски университет, директор на Пастьоровия институт в Сао Пауло и други, и да се завърне в родината си. Започва работа като околийски лекар и управител на болницата в Трън, която днес носи неговото име.

През Балканската война заминава на фронта, където е военен лекар. В края на войната е демобилизиран и се завръща към предишната си работа в Трън. По време на Междусъюзническата война в битката на Калиманско поле е ранен брат му Христо. Въпреки усилията на Стамен брат му почива от раните си на 32 години.

През Първата световна война д-р Григоров отново е военен лекар на фронта. В Петричко се бори с избухналата холерна епидемия. Награден е с орден "За храброст" и златен медал "Червен кръст".

Въпреки че е на фронта няколко пъти, Григоров не спира с научната си дейност. Само няколко месеца след завръщането си у нас негова статия за създаване на противотуберкулозна ваксина е публикувана в в парижкото списание "Прес Медикал". В Европа ахват от написаното от доктора, но не и у нас. Статията остава непозната и никой не чува за нея в България.

В периода 1922/24 г. той изпробва противотуберкулозната си ваксина в клиниката на проф. Парашкев Стоянов (Александровска болница в София). През 1935 г. заминава за Италия, където продължава да работи по битката с туберкулозата. Завръща се в България през 1944 година, а работата му в Италия е продължена от сина му д-р Александър Григоров.

Човекът, който разкодира тайната на киселото мляко, умира навръх 67-ия си рожден ден.

Два дни по-късно - на 29 октомври 1945 г., във вечерната си емисия Радио София съобщава за смъртта му. Новината на българската медия е уловена от Радио Милано и на 30 октомври всички европейски радиостанции огласяват тъжната новина за кончината на известния д-р Стамен Григоров - откривателя на Бактериум булгарикус и изследовател на туберкулозата.

Майка му го спасява с магия

Ученият е роден в семейството на Гиго и Звезда Григорови, които губят всичките си 8 предишни деца. За да оцелее Стамен, майка му прави магия за здраве, като пробива ухото му и нарича следните думи:

"Сатана, зла сило, виж, виж каква дупка има Стаменко на ушето, мини през нея, лошотийо, и си иди там, откъдето си дошла. Не ни взимай Стаменко като другите ни деца. Поне него ни остави...". И Стамен оцелява, за да направи великите дела.

Реклама
Реклама
Реклама