Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/14808726 www.bgdnes.bg

Обявиха кога започва новият ЛОВЕН СЕЗОН

Въпреки че популацията им намалява, имаме право да отстреляме до 15 бр. пъдпъдъци на ден

Стана ясно кога се открива новият ловен сезон тази година. Пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина може да се отстрелват от 12 август (събота). Това обявиха от Изпълнителната агенция по горите. Пушките вече точат над 160 хиляди български ловци, колкото е официалната им бройка.

Реклама

Групово и индивидуално ловуване на дребен дивеч се извършва в събота, неделя и на официални празници. И през този сезон ловът на мигриращ дивеч се извършва само през деня - един час преди изгрев и един час след залеза на слънцето. Един ловец може да отстреля до 15 броя пъдпъдъци, 10 бр. гривяк, гълъби, гугутка и бекас и до 8 бр. гургулици. Забранява се ловуването на местен дребен дивеч в едно и също ловище в два последователни дни.

В последните години популацията на пъдпъдъци у нас намалява. Най-много запаси има в Дунавската равнина. Любимите местообитания на пъдпъдъците са ожънатите ниви, където те събират семена. Проблем се оказва, че голяма част от земеделците пръскат полето с хербициди веднага щом приберат реколтата. Това обаче е пагубно за дребните прелетни птици. Оранта също ги прогонва от местата за ловуване. Годишният отстрел у нас е около 350 хиляди птици. Поради намаляване на числеността му той е забранен за лов в страни като Германия, Холандия, Белгия, Дания и Австрия.

Европейският пъдпъдък е дребна прелетна полска птица от семейство фазанови. Той е най-малкият представител на разред кокошоподобни. Има съвсем слабо изразен полов диморфизъм. Дължината му варира от 18 до 20 см, размахът на крилете е 32-35 см, а масата 100-150 г. Пъдпъдъкът има охрена окраска на оперението, с тъмни и светли петна.

Ловът на дребни птици се счита от ловците като загрявка за същинския сезон. Традиционно през октомври се открива ловът на дива свиня.

СПОДЕЛЕТЕ С НАС ВАШИТЕ ЛОВНИ И РИБОЛОВНИ ТРОФЕИ. Разкажете ни любопитна лакърдия с пушка или въдица в ръка. Независимо колко е голяма рибата ви, покажете ни я. Изпращайте снимките и разказите си е-mail: [email protected] или с писмо на редакционния адрес и ние ще ги публикуваме.

Четете още

Станка Златева стана ловджийка

Станка Златева стана ловджийка

Ловците на война с чакалите

Ловците на война с чакалите

Реклама
Реклама
Реклама