Реклама
https://www.bgdnes.bg/sol_i_piper/article/5138261 www.bgdnes.bg

Д-р Петър Димков-внук: Ванга не е убила Людмила

Дядо лекува Брежнев и Черненко

Лили АНГЕЛОВА

"Ванга не е убила Людмила Живкова. Смея да твърдя това, защото знам, че Ванга и дядо ми бяха приятели. Когато идваше в София, пророчицата винаги ни гостуваше и двамата с дядо се затваряха с часове да си говорят." Това сподели пред "България Днес" единственият наследник, продължил делото на великия си дядо - билкаря Петър Димков - Петър Димков-внук.


Повод на думите на популярния офталмолог, ирисодиагностик и фитотерапевт станаха думите на бившето гадже на Людмила Живкова - ексдиректора на музея в Благоевград Илия Йовков, който преди време разкри, че Ванга е една от причините, довели до смъртта на Людмила. Близкият до дъщерята на Тато тогава сподели, че два месеца преди да почине Живкова, двамата се скарали заради това, че Людмила постоянно ходи при Ванга, а като се върне от срещите с нея, се чувства като парцал. "Известният билкар Петър Димков също подозирал, че Ванга влияе зле на Людмила. Той решил да проучи по-подробно случая. Оказва се, че Ванга дава на Живкова илачи, с които Татовата дъщеря прочиства чакрите си. Патологът, който приема тялото на Людмила, разбира какви точно са били билките и как те са въздействали върху организма на покойната. Самият Димков в продължение на три години прави изследвания и експерименти с въпросните церове. Установява, че когато не са в комбинация, билките са безвредни. При смесване и подгряване до определена температура обаче могат да доведат до смърт. Някои от тревите влияят оздравително на организма, но само до момента, в който същият този организъм не се поддаде на силно лъчево поле. Тогава пак настъпва смърт, и то в рамките на няколко часа. Ефектът е като при инсулт или токов удар", споделя опасенията си приживе Илия Йовков.
На думите му Петър Димков-внук опонира, че дядо му никога не си е правил експерименти с церовете, които дава Ванга. "Плюс това самият той лекуваше Людмила след операцията от белезите, постоянното главоболие и други неща", казва внукът на известния билкар.
Той е категоричен, че това са инсинуации, които постоянно се тиражират в пресата, та дори и в книги на хора от близкото обкръжение на Людмила Живкова. "Тя беше много близка с майка ми Лили Димкова. Веднъж й помогна да осъществи изложба в Ню Йорк по покана на семейство Рьорих, защото тогавашните времена бяха трудни и не я пускаха", споделя Димков. "Не мога да разбера кой има полза от това да се разпространяват неверни твърдения. Дори бяха писали, че дядо ми е правил кремове за лице, а те са патент основно на моята майка. Освен тях постоянно излизат уж стари рецепти на дядо, които изобщо нямат общо с истинските", обяснява още Димков-внук.
Популярният ни офталмолог обяснява, че освен Живкова и целия ЦК на БКП дядо му е лекувал и други знатни соцгоспода.
"Той даваше съвети на Брежнев. Помня, че когато го прегледа, го посъветва да не постъпва в санаториума в Банкя, защото няма да му помогне. Лекувал е сериозно Константин Черненко, който бе генерален секретар на ЦК на КПСС през 1984 г. и съпругата му", разказва Димков. Все пак той уточни, че за терапевтичния ефект и ползата от билките е много важна комбинацията на билките и дозата.
"Когато се комбинират правилно, ефектът от съответното лечение се усилва многократно. Едни и същи растения може да се използват при различни заболявания в много комбинации и дозировки. Дядо ми казваше, че българската и китайската народна медицина са най-богатите на света. Ние имаме планини като Родопите, Странджа, Стара планина и всички останали, в които има голямо разнообразие на билки. Те са нашето богатство", смята Димков-внук.


Според него веганството, както и отхвърлянето на млечните продукти днес е изключително вредно. "Дядо ми обясняваше, че насила да се откажеш от месото не бива. Освен това бе против гладолечението. Да, вярно е, че за здрави хора то е полезно в някакви граници, но като цяло е стрес за организма. Ето той например не ядеше месо, но обичаше риба", разказва още билкарят. Според него не липсата на млечни храни ще ни разболее, а точно обратното - благодарение на месо, сирене и мляко хилядолетия сме оцелели, противно на очакванията. "Златната среда трябва да се спазва във всичко. И най-важното е да се мисли позитивно. Във всяка от системите на дядо ми присъства самовнушението като част от излекуването. Няма ли го, няма как да настъпи подобрение в здравето", смята Димков-внук.

Лили АНГЕЛОВА

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама