Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/17414079 www.bgdnes.bg

ГРАБВАЙ ВЪДИЦИТЕ! Шаранът излезе от нелегалност

В средата на март водата в язовирите започва да се стопля, едрите екземпляри се насочват към устията

Първи големи шарани се извадиха тези дни от големите ни язовири. За това се похвалиха риболовци пред "България Днес". Слука е имало на яз. "Ивайловград" в Източните Родопи", както и на "Жребчево" по долината на р. Тунджа. За първи шарански страсти се заговори и по яз. "Тича", Шуменско.

Реклама

Сравнително меката зима извади тези топлолюбиви риби от зимната им летаргия още в началото на март, а сега все по-усилено започват да търсят храна. Позагубили са голяма част от хранителните си запаси и е време да наваксат. Постепенно се раздвижват от тинята по дъното, напускат своите зимни местообитания от най-дълбоките части на водоемите и се отправят в посока към устията на реки и потоци.

Специалистите считат, че шаранът започва да се храни по-активно при температура на водата над 10-12 градуса по Целзий. Периодът на размножаване за тези риби е през пролетта и в началото на лятото, когато температурата на водата е между 16-26 градуса. Със сигурност с всеки следващ ден с наближаване на астрономическата пролет шансовете за улов на едър екземпляр от вида се увеличават.

Първите за годината шарани искат храна, богата на протеини. По това време от годината рибите предпочитат жива стръв. Обичат да похапват червеи и ларви. Биха опитали дори мъртва или ранена рибка, въпреки че не са хищници и нямат подобни инстинкти за нападение над плячка. Едрите земни, дъждовни или торни червеи са отлична примамка, с която задължително трябва да се запасите преди излет.

Плътно нанизани на куката, те могат да привлекат трофейни риби по над 10-15 кг. Именно това е стръвта, която ползват местните риболовци, които посещават яз. "Ивайловград". Те замятат на дъно с олово във формата на куршум и единична кука, вързана на дебел и къс повод. Печелившите места са в района под село Бориславци, където рибата се изтегля пролетно време. Около залети храсти и върби обикновено се навъртат едри шарани. Именно там е най-добре да се замята независимо от риска за подводни закачки.

Трябва да споменем, че отлична популация от шарани има и на язовир "Пясъчник", Пловдивско. Рибата там е привикнала да се събира след няколкодневно подхранване. Застанете в участъка на Беловишкия или Крушовския ръкав на водоема. Протеиновите топчета дават добри резултати. Друг голям язовир, който се слави с трофейни шарани, е "Студен кладенец".

Макар все още да са лениви, първи риби от вида са уловени и по река Дунав. Традиционно районът около град Оряхово държи нелоши парчета. Ароматът на качамак е класика при дунавския риболов.

СПОДЕЛЕТЕ С НАС ВАШИТЕ ЛОВНИ И РИБОЛОВНИ ТРОФЕИ. Разкажете ни любопитна лакърдия с пушка или въдица в ръка. Независимо колко е голяма рибата ви, покажете ни я. Изпращайте снимките и разказите си е-mail: [email protected] или с писмо на редакционния адрес и ние ще ги публикуваме.

Четете още

ФУРОР! Този 17-килограмов шаран защо не спи зимен сън?

ФУРОР! Този 17-килограмов шаран защо не спи зимен сън?

13-килограмов див шаран УЛОВИ русенец

13-килограмов див шаран УЛОВИ русенец

Реклама
Реклама
Реклама