Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/11852474 www.bgdnes.bg

Сребра Родопска спасява децата от туберкулозата

Съпругата на личния лекар на Георги Димитров тайно пренася щам от Париж 

Създава българската БЦЖ ваксина, след като малкото й братче умира 

Тя е спасителката на милиони деца и жената, която затвори туберкулозните отделения.

Зад тези горди определения стои една достойна българка - д-р Сребра Родопска.

Туберкулозата - заболяването, което отнема живот още от древността, е преборено едва в средата на ХХ век от гениалната ни сънародничка. Този успех има предистория, разтърсила живота на Родопска. Малкото братче на бъдещата лекарка се разболява от заушка и за зла участ умира. Там някъде, в този драматичен момент от живота й, родената на 17 април 1913 г. в София Сребра решава, че нейното призвание ще бъде медицината. В онези времена нивото на здравеопазване у нас е изключително ниско, като дори елементарни наглед днес болести са изисквали да се пътува за лечение в чужбина.

Родопска се доближава до успеха с още една стъпка, след като завършва Медицинския факултет към Софийския университет.

Реклама

1948 година е един от най-важните периоди в живота й. Сребра получава уникалната възможност да замине за Париж заедно със съпруга си - специалиста по вътрешни болести проф. Ташо Ташев. Мъжът й не е случаен човек - по това време е личен лекар на комунистическия лидер Георги Димитров. Съпругата му не изпуска златната възможност и започва специализация в института "Луи Пастьор" във френската столица.

В продължение на година изучава методите на производство на бактериални ваксини и серуми и сътрудничи за създаването на френска ваксина срещу туберкулоза.

Легенди се разказват как Сребра Родопска, връщайки се в България, успява да пренесе създадения парижки щам на живата ваксина. След което я адаптира в лаборатория у нас. Говори се, че щамът е вкаран "нелегално". По това време не е имало и как да бъде по друг начин. В книгата на Христо Михайлов "Борбата с туберкулозата" е описано, че екип на създадената в София лаборатория е получил "препоръка" от партията и одобрение за използване на московския ваксинален субщам 374А.

Резултатът от комбинирането на двата щама е впечатляващ. Получена е ваксина, която създава силен имунитет. Ваксината БЦЖ съдържа омаломощени форми на бацил, който причинява туберкулоза. Тъй като са омаломощени, те всъщност не причиняват туберкулоза, но помагат на бебето да развие защита (имунитет) срещу заболяването в случай на контакт. Туберкулозата е изключително сериозно инфекциозно заболяване, което може да доведе до туберкулозен менингит (възпаление на мозъчните обвивки) при кърмачетата. При младите и хората в зряла възраст заболяването обикновено поразява белите дробове, но може да порази жлезите, мозъка и костите. Повечето от заболелите в страната се възстановяват напълно след лечението, но то може да отнеме няколко месеца.

През 1951 г. България става втората страна в света след Япония, въвела задължителното БЦЖ ваксиниране, като от родното откритие днес се възползват повече от 180 държави. За съжаление, както често се случвало в онези времена, д-р Родопска получава международно признание, но у нас не се говори за постижението й.

Реклама

Създателката на българската БЦЖ ваксина получава признание от световната научна общност по време на първата техническа конференция в Женева през 1956 година. Нейното име дълго време не получава заслужената известност, а едва през последните години се заговори за нея. Българката има не само принос в откриването на ваксината, но е и сред хората, които въвеждат у нас задължителния имунизационен календар (виж карето).

От 1991 година българската лаборатория е сред едва трите в света, одобрени от Световната здравна организация за доставчик на УНИЦЕФ. Успех, който дължим именно на Сребра.

Д-р Родопска доживява до 93-годишна възраст и винаги ще остане в световната история като жената, която спаси живота на деца по целия свят и спечели войната с туберкулозата.

Въвежда задължителния имунизационен календар

Съгласно действащия имунизационен календар на България, създаден по инициатива на д-р Родопска, се провеждат задължителни профилактични имунизации и реимунизации на определена навършена възраст. Възрастите, на които се прилага БЦЖ ваксината, са следните:

- всички новородени се имунизират с ваксина срещу хепатит Б през първите 24 часа от раждането и с ваксина срещу туберкулоза /БЦЖ/ от 48-ия час след раждането до изписването им от родилния дом;

- между 7- и 10-месечна възраст на децата без белег от БЦЖ имунизацията в родилния дом се поставя БЦЖ ваксина след отрицателна туберкулинова проба.

Реклама
Реклама
Реклама