Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/13583956 www.bgdnes.bg

Михаил Зидаров е изобретателят, заключен в психиатрия

Създава първия български вълномотор 

Геният от Стара Загора произвежда електричество от морските вълни 

"Не, това не е перпетуум-мобиле."

Думите принадлежат на един български изобретател, който остава неразбран от обществото. Михаил Зидаров изпреварва времето с модерните си идеи, но вместо да получи признание в родината си, той е затворен в психиатрична клиника.

Геният, който е родом от Стара Загора, успява да създаде модел на първия български вълномотор за преобразуване на енергията на морските вълни в механична или електрическа енергия. Нещо революционно за времето си! Но вместо родината да признае постижението му, Зидаров е отритнат и е принуден да търси оценка на труда си зад граница. Една от версиите е, че лобито в бизнеса с въглища е прекалено силно, за да позволи едно изобретение да му попречи.

Реклама

Счита се, че Зидаров е роден около 1883 г. и е само 23-годишен, когато дава живот на вълномотора. Историческите архиви не разкриват какво го е вдъхновило и как е създал изобретението си, Михаил се превръща в първия българин с патенти в областта на океанската енергетика и един от първите активни пропагандатори за използването на енергията на морските вълни в света. Вълномоторът му не е е перпетуум-мобиле, но е нещо уникално в онези времена.

Въпреки липсата на техническо образование заралията се досеща, че може да използва енергията на морските вълни, и започва да майстори частите на модела си. За да осигури средства за изработването му, младежът използва средства от Окръжния съвет на Варна и организиране на театрално представление в морската столица.

В началото на ХХ век Зидаров показва по панаири и сборове макет на своя двигател, който трябва да оползотвори огромната енергия на морските вълни. А това се случва по изключително елементарен начин, за който никой преди това не се е досетил - като се потопи във водата, машината обира енергията на морските вълни и я преобразува във въртеливо движение. Зидаров е на крачка да получи финансиране от Народното събрание, но това не се случва. И разочарованието му е голямо.

През 1910 г. получава ценна препоръка на проф. Порфирий Бахметиев, който е руски физик и биолог, първият професор по физика в Софийския университет "Св. Климент Охридски", който в продължение на 23 години живее, преподава и твори в София. Зидаров е окуражен да представи модела на вълномотора пред дружеството за насърчаване на постижения в областта на естествознанието и техниката "Х. С. Леденцов" в Москва. Отпусната му е финансова помощ за експерименти в Одеса или Варна, а също така му е и предложено ръкописът му да бъде преведен на руски език. Зидаров се превръща в поредния български гений, който е оценен от друга държава, а в собствената си родина е низвергнат.

Заедно с проекта на вълномотора си заралията представя на дружеството и ръкописа на свое изследване на морското вълнение, извършено четири години по-рано на черноморския бряг край Варна и Бургас.

Реклама

Успехите в чужбина продължават, когато през 1913 г. получава два австрийски патента (№ 59872 и № 59880).

Световното признание окрилява Михаил и започва да конструира помпи, които демонстрира във Варна, Бургас и Русе. През 1920 г. регистрира във Варна фирма за производство на помпи "Изобретател М. М. Зидаров и Сие", но за негово нещастие, компанията така и не започва своята дейност.

Буреносните облаци продължават да се струпват над гениалния Михаил.

През 1916 г. старозагорски лекар го изпраща в психиатричната болница в София. Изобретателят е на 33 години, а полетът му в живота вече е прекършен.

Две десетилетия по-късно неговите идеи са осмени във "Вестник на гениите", който представя себе си като "Органъ на гениите въ България и по цялото земно кълбо, включително и на Канарските острови". Шокиращо гаврата не секва години наред. През 1945 г. проектанти от "Кораловаг" (бел. ред. - Българско акционерно дружество за строене на кораби, локомотиви и вагони, едно от най-големите и значими стопански предприятия в началото на XX век), организират публична гавра над Михаил Зидаров.

"Считам се за скромен гений в областта на техническите изобретения", казва Зидаров, който преживява цялата жестокост на конкуренцията в научните среди.

Зидаров е автор на книгата "Милиони и милиарди в морето", която издава във Варна през 1914 г. Книгата е първото българско издание по океанска енергетика и едно от първите издания за възобновяеми енергийни източници в страната, както и една от първите в света по енергетика на морските вълни. Преди нея са издадени само още две български книги по темата за използването на възобновяеми и алтернативни източници на енергия.

Михаил Зидаров умира на 82-годишна възраст през 1965 г., като делото му е забравено и различни интереси така и не му дават шанс да реализира идеите си, с които да прослави научните открития в своята родина.

Създава шапка за слънце и дъжд

Зидаров е автор и на разработката "Спасението на параходите от потъване и пътуването им за 20 часа до Америка". За пътешествениците Зидаров проектира и специална шапка, която пази от дъжд и слънце с ефекта на чадър.

"Шапката е бомбе като всички останали. И въпреки това не е такова, защото при дъждоваление покрива тялото на носителя. Тя се състои от три периферии, две от които са скрити под първата. Като завали, е достатъчно само да се натисне едно копче и скритите периферии изскачат в строен ред една подир друга", пише в описанието на изобретението.

"Когато спре да вали или пече, допълнителните периферии се прибират. Тя пак става пригодна за ходене в сладкарница, на кинематограф или на концерт", добавя изобретателят от Стара Загора.

Реклама
Реклама
Реклама