Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/13866653 www.bgdnes.bg

Ник Дим Кос е първият илюзионист

"Дамата във въздуха" е сред коронните му номера 

Българският фокусник открива телепатията и степенуването на двуцифрени числа на 25-а степен 

Знаете ли кой е Ник Дим Кос? А познати ли са ви имената Никола Димитров Коцев?

Ако отговорът ви е "не", този разказ е точно за вас. Първото е псевдонимът, а второто са имената на първия български илюзионист. Човек, чиято кариера започва в Аржентина и забогатява толкова, че може да си позволи да... пътува обратно до България.

Реклама

Магичната житейска история на Коцев започва на 15 ноември 1901 г. в София. Първите си стъпки в света на вълшебствата прави заедно със своя баща Димитър. Пътуващи фокусници от чужбина показват и обясняват на баща му няколко фокуса с магически карти, а таткото от своя страна ги показва на сина си, който по това време е само на 3 годинки. Така много скоро малкият Никола се запознава с илюзионното изкуство. Началното увлечение прераства в истинска любов. Никола Коцев се захваща много сериозно с фокусите и се упражнява по няколко часа на ден. Не след дълго фокусникът придобива невероятна ловкост, от която могат да се учат дори по-възрастните. След четири години упорит труд, едва на 17 години, решава да даде първото си представление. Ник Дим Кос прави фурор и това подтиква младия маг към още по-задълбочени занимания, които един ден ще го превърнат в истинска звезда.

Стъпка по стъпка Ник успява да се снабди и с реквизит, работейки като чирак в една стругарска работилница.

През 1921 г. 20-годишният младеж и останалите членове на фамилията заминават за далечна Аржентина. Установяват се в град Берисо. Мястото не е случайно - населеното място се намира в провинция Буенос Айрес и е съставено предимно от европейци - повечето са италианци, украинци и поляци, но има и испанци, германци, португалци, араби, хървати, арменци, словаци, ирландци, литовци, гърци и разбира се, българи. Смята се че сънародниците ни, пристигнали в Берисо, наброяват около петстотин семейства. Въпреки неблагоприятните условия, в които живеели, те се събирали заедно, за да поддържат спомените за родината си живи. През 30-те години на ХХ век в Берисо са съществували три организации, основани от български емигранти - Македонско-български клуб, дружество "Кирил и Методий" и Дружество за взаимопомощ.

В тази гостоприемна среда представителите на семейство Коцеви се надявали да намерят по-добър живот. Но още през 1922 г. избухва стачка и бащата загубва работата си. И така само година след пристигането си Никола и близките му осъзнали, че са изправени пред сериозно изпитание.

Неволята принуждава Ник Дим Кос да започне да работи като илюзионист в ресторанти и нощни заведения. Неговата популярност расте с дни, а псевдонимът му е съставен от първите срички на името, презимето и фамилията му.

Успехите идват един след друг. Българинът изумява публиката с номерата си. И логично след известно време българският илюзионист създава трупа и тръгва с нея на турне из цяла Южна Америка. Благодарение на своя син семейство Коцеви се замогва дотолкова, че успява да постигне своя голяма мечта - да се завърне в България.

Реклама

Но това в никакъв случай не е крачка назад, защото кариерата на илюзиониста достига още по-големи висини. Ник успява да създаде свой мащабен спектакъл и първоначално представя триковете си на турне в България. Славата му бързо напуска страната и започва да получава покани за гастроли в Югославия, Румъния, Гърция, Франция и др. В следващите години гастролира в скандинавските държави, както и във Франция, Австрия и дори Мароко. Реално покорява три континента с представленията си - Южна Америка, Европа и Африка.

По това време създава и изпълнява най-великите си номера, които карат публиката да затаи дъх - "Дамата във въздуха", "Мистериозно изчезване на кон с жокей", "Изчезване на група от десет души", "Танцуващите яйца" и "Говорещият череп".

И ако съвременниците му го припознават с великите и интересни трикове, то историята ще го запомни и с други успехи.

Талантливият артист създава така наречената интуитивна математика - коренуване и степенуване на двуцифрени числа до двадесет и пета степен наум, и то за три секунди. Създател е на оригиналната телепатия - приемане и предаване на мисли и образи от разстояние без никакъв телесен или визуален контакт.

Признанието за Никола е от приятели и конкуренти и затова не е изненадващо, че от 1931 до 1937 г. Ник Дим Кос е бил подпредседател на Българската артистична циркова организация. А цели 14 години е бил в управата на ветераните към Съюза на българските артисти.

До смъртта си на 6 май 1983 година Коцев не спира да помага на младите си колеги, като им предава занаята. След 81 години магии по земята ни Никола Димитров Коцев завещава на идните поколения своите ловкост и талант, както и редица оригинални илюзии.

Ник Дим Кос е съвременник с Мистър Сенко, но в наши дни не се радва на неговата популярност, а е сред един от забравените български гении.

Четете още

Илюзионистът Боби Шоу: Астор ми подари целия си магичен реквизит

Илюзионистът Боби Шоу: Астор ми подари целия си магичен реквизит

Статуята на Астор до приятеля му Тодор Колев

Статуята на Астор до приятеля му Тодор Колев

Реклама
Реклама
Реклама